Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Chciałbym oświadczyć, iż jestem nowym posiadaczem auta BMW E36 z silnikiem 1.8 benzyna z 1992 roku. Dodam też, że to jest moje pierwsze auto także będę miał z nim trochę zabawy :).

Wybrałem BMW ponieważ od małego dziecka fascynowałem się właśnie tą marką, no i ten napęd na tył, to jest coś wspaniałego.

Zrobiłem przy nim aktualnie podstawowe wymiany rozrząd, oleje i filtry. O dziwo silnik i zawieszenie jest sprawne bez żadnego problemu tak powiedzieli mechanicy.

Jeżeli chodzi o blacharkę to auto było po stłuczce na lewej stronie widać lekko, że była robiona. Nie widać różnicy w barwie lakieru, ale takie dziwne coś, że była klepana. No i jest kilka mankamentów z lakierem ale to przejdę w innym temacie.

Chciałbym się dowiedzieć na co powinienem w tym samochodzie uważać i jak dbać(zwykłe podstawy). No i kilka rad dla świeżego kierowcy jak prowadzić auto z tylnym napędem aby jechać bezpiecznie, ponieważ mnie niektórzy straszyli. :)

O samochodach w sprawie mechaniki czy elektryki mam małe pojęcie także proszę tłumaczyć mi jak małemu dziecku.:P

Pozdrawiam

Edytowane przez wokerr
Opublikowano

318 to bardzo przyjazne (tylnonapędowe) auto,więc nie musisz się na zapas martwić.Poza tym to BMW jedno z najlepiej prowadzących się aut w klasie,a ludzie demonizują tylny napęd...najczęściej ci którzy nie mieli z nim styczności.Osobiście uważam że ten napęd to same zalety,może poza troszkę większym spalaniem.

W przypadku silnika m40 zalecałbym sprawdzić drożność magistrali olejowej smarującej wałek rozrządu,głupstwo ale może uprzykrzyć jazdę i narobić niepotrzebnych wydatków.

A little piece of heaven in my hands