Skocz do zawartości

BMW e36 1.6i compact 95r wariuja obroty na lpg/b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem z moim samochodzikiem polega na tym że na biegu jalowym wariuja obroty na benzyznie jak i na gazie, wymieniony zostal rezystor przepustnicy i silnik krokowy oraz guma dolotu, po tej malej naprawie auto chodzilo jakies 2dni dobrze potem znow zaczelo sie to samo z tym ze przy odpalaniu na benzynie silnik wskakuje na swoje obroty ktore po paru sekundach spadaja do 0 i silnik gasnie. W trasie natomiast przy przelaczeniu z lpg na benzyne, silnik nie ciagnie, przy wcisnieciu pedala gazu do konca po jakiejs chwili silnik zaczyna ciagnac. Zauwazylem ze wystepuje to przy obrotach od 1000 do 3000. Na gazie natomiast od czasu do czasu na biegu jalowym obroty nie spadaja czyli utrzymuja czasami sie na 4500 , 1500 , lecz gdy zgasi sie silnik i znow odpali wszystko wraca do normy i obroty sa rzedu troszeczke ponize 1000.

Prosze o odpowiedz.. mysle ze ktos napewno tez mial taki problem. Z gory dziekuje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie strzela Tobie gaz?? Raczej objaw uszkodzonej przepływki. Jaki masz gaz??

PZDR>

Opublikowano
BRC druga generacja nigdy mi nie strzelil mam gaz w niej 4 lata. dzisiaj zrobilem reset komputera opisany w ktoryms poscie na forum. Na gazie jezdzi idealnie, trzyma obroty itp, na benzynie natomiast odpala ale zaraz traci obroty i gasnie , w trasie natomiast silnik jest strasznie przymulony. Przy odlaczeniu przeplywomierza na benzynie obroty sie stabilizuja w 600obr/min
Opublikowano

Wlasnie wrocilem z warsztatu gosc podlaczyl pc do komputera samochodu ale nie mogl sie polaczyc, wymienil mi wezyk podcisnienia wtryskow i posprawdzal polaczenia wtykowe.

Kazal dodatkowo zajrzec do sterownika ktory znajduje sie za akumulatorem, poniewaz bardzo czesto sniedzieja styki wtyczki komputera badz robi sie zwarcie na plytce od wilgoci.

Wszystkie styki, wtyczki wyczyscilem preparatem do czyszczenia powierzchni styków i elementow elektronicznych

Odloaczylem + i - od akumulatora zloczylem klemy i przekrecilem kluczyk na zaplon odczekalem 30min nastepnie wszystko zrobilem w odwrotnej kolejnosci i odpalilem samochod na benzynie.

Silnik Chodzil normalnie jakies 20minut potem znow wrocil do stanu przed czyszczeniem i resetem czyli przy odpaleniu obroty utrzymuja sie na 1000 potem gwaltownie spadaja do 0.