Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako nowy uzytkownik chcialem najpierw wszystkich pozdrowic :)

Szukalem dlugo na forum ale nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi....

Moj samochod to 525d rocznik 2005 (e60)

Mam nastepujacy problem: ostatnio wymienialem sprzeglo i kolo dwumasowe (LUK). Po dwch dniach od wymiany zaczalem czuc bicie przy wcisnietym DO KONCA pedale sprzegla. Spod samochodu slychac jakby tykanie (w okolicach skrzyni) jakby jakas blacha byla luzna albo srubka gdzies latala ale ustaje po wcisnieciu pedalu. Czy ktos wie co to moze byc???

Dodam ze przy gaszeniu auta bez wcisnietego pedalu sprzegla slychac straszne gruchotanie a przy wcisnietym prawnie tego nie ma.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Z tym tykaniem to mam cos podobnego jak wcisne pedal sprzegla i za chwile popuszczam to mam wrazenie ze cos wlasnie tyka.Jest to nawet ciche ale pod noga czuje przy kazdym nacisnieciu srzegla.To mnie akurat nie boli tylko skrzypienie sprzegla ale sprawa wyglada nastepujaca wedlug mojego mechanika.Tykanie moze byc spowodowane ze cos sie dzieje z cylinderkiem i nie jest to grozne,poprostu powiedzial ze auto ma swoja juz przejechane.Zapytalem to czemu tak sie dzieje skoro wymieniany byl dwumas i sprzeglo LUK na nowe,odp byla jednoznaczna ze tam sie zbiera taki pyl na dwumasie co powoduje czasami lekkie ocieranie kiedy wzucamy bieg.A co do skrzypienia to odkrecil mi panel pod kierownica psiknal smarem chyba nawet bialym w spreju i sprzeglo chodzi o niebo lepiej.Popiskuje sporadycznie zadko ale zaistanila dziwna rzecz jak wlancze nawiew cieplego powietrza na nogi to tak po 4min jazdy sprzeglo zaczyna sie odzywac chyba od temperatury bo juz zglupialem z tym sprzeglem.Niewiem kiedys tego nie bylo i sprzeglo chodzilo cichutko a teraz po wymianie same problemy.Moze ten LUK to jakies dziadostwo poprostu ale fabryczny dwumas tez byl LUK to ja juz nie wiem?A jak jest u ciebie jesli chodzi o skrzypienie sprzegla?