Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obczytałem się forum i opinii znajomych którzy maja podobne BMW i mam taki problem zakupiłem BMW E36 323i z 1997 roku przebieg 207 000 km ale zapewne nie prawdziwy i auto zalane olejem shell helix 15W40 czyli minerał sprzedający miał auto 3 lata i zrobił 3 zmiany oleju na taki sam i na takim jeździł teraz problem czy jak zmianie na pół syntetyk czy motor nie strzeli ch.j. Co robić proszę o poradę.

Opublikowano
Dziwie sie co za idiota nalal minerala do tego silnika przeciez to zabojstwo,no chyba ze brala mu olej w duzych ilosciach to jeszcze moge zrozumiec,ja na twoim miejscu wlalbym polsyntetyk bez obaw i jakbym troszke na nim pojezdzil i by nie bylo duzych ubytkow oleju to mozliwe ze skusilbym sie na syntetyk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Obczytałem się forum i opinii znajomych którzy maja podobne BMW i mam taki problem zakupiłem BMW E36 323i z 1997 roku przebieg 207 000 km ale zapewne nie prawdziwy i auto zalane olejem shell helix 15W40 czyli minerał sprzedający miał auto 3 lata i zrobił 3 zmiany oleju na taki sam i na takim jeździł teraz problem czy jak zmianie na pół syntetyk czy motor nie strzeli ch.j. Co robić proszę o poradę.

Zapewne twój silnik nie jest za czysty od środka dlatego radził bym użyć porządnej płukanki Liqui Moly lub Motul aby usunąć nagar i szlam powstały w wyniku stosowania oleju mineralnego i przejść na lepszy pół syntetyk.

Opublikowano
Dobra dzięki za poradę auto już u mechanika olej kupiony, pół syntetyk, zobaczymy co się będzie działo. Jak motor okaże się padaczką to mam w zanadrzu 2,8 z 96 roku z GB i wazie czego wyląduje w wozie.