Skocz do zawartości

E39 528i Wibracje kierownicy przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Napisze co u mnie pomogło... zmiana opon na nowe. Poprzednie (Nokian) mimo, że wyważane 3krotnie w różnych firmach musiały mieć jakąś wadę lub nierówno zjechany bieżnik czy coś w ten deseń.. pomimo, że oglądaliśmy je i za drugim wyważeniem kręciły się bardzo ładnie to podczas jazdy i hamowania odczuwalnie trzepało kierą. Założyłem nowe i jak ręką odjął. Teraz jeżeli gdzieś są odczuwalne takie tyci drgania czasami podczas jazdy najczęściej koło 90km/h to tylko zależnie od niektórych fragmentów nawierzchni - tak wiem jestem przewrażliwiony ale cóż tak mam, że każdą pierdołe/cykniecie wyłapię:) Zawieszenie nie jest nowe pewnie jak je zmienie kiedyś będzie idealnei ale w każdym razie jadę 140-150km/h dohamywuje i NIE MA drgań! Więc u mnie tarcze nie były krzywe od nowości..
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

U mnie zawieszenie jak i hamulce sprawne. Wibracje występowały od opon tylko podczas jazdy pomiędzy 110-130 km/h w zależności od temperatury powietrza. Wyważane kilka razy, pomagało to na góra tydzień. Jadę rano do pracy nie telepie - wracam po południu telepie (2.3 przód, 2.5 tył). Pompuję koła na inne ciśnienia (2.5 przód, 2.8 tył) - rano telepie, po południu nie telepie. Wariacji można było dostać. Opony świeże dot 16 Vredestain Ultrac Cento zrobione może z 10 tyś km. Doważyłem koła samochodzie i zero wibracji, aż chce się jeździć.

Co ciekawe na zimowych zaczęło telepać jak temperatury były w okolicach 10st. Opona robiła się mocno miękka. Może rozwiązaniem jest kupno twardszych opon - wzmacnianych albo RF.

Opublikowano
Może ci cylinderek w zacisku nie odbijać tak jak trzeba i w efekcie tarcza się przegrzewa. Miałem tak w Infiniti. Z czasem zaczęło aż całą budą telepać przy hamowaniu
Opublikowano
Najśmieszniejsze jest to, że u mnie wszystko jest sprawne. 2 lata temu robiłem cały przód (wahacze, amortyzatory, hamulce), w zeszłym roku tak samo tył. Przy hamowaniu nie telepie. Ewidentnie jest coś nie tak z oponami - być może jest za miękka mieszanka i odkształcają się podczas jazdy powodując wibracje, najbardziej w zakresie prędkości 110-130. Doważyłem na aucie i teraz nic się nie dzieje. Zimówki mam Uniroyal MS77 (strasznie miękkie) i jak była temp. w okolicy 10 stopni to też zaczynało telepać. W kwietniu jak zmieniłem z zimowych na letnie to tego nie było.