Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że dość mocno poci mi się na łączeniu przewodu elastycznego (nr 7) z jednej jak i z drugiej strony. Wydaje mi się, że wszystko zaczęło się od tego, że wymieniałem w odmie sam wkład tzn zamieniłem filtr na separator.

http://realoem.com/bmw/diagrams/v/i/241.png

Opublikowano
a czy to nie jest koniec przewodu, który doprowadza właśnie powietrze z odmy do silnika?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak tez mi sie wydaje Natek,

ja wlasnie przy wymianie termostatu to zdemontowalem u mnie tam byly sladowe ilosci oleju ,jak jest odma zawalona splywa tam olej

ale nic mi tam nie cieklo

Opublikowano
Dokładnie, jest to spływ oleju z odmy, tylko chodzi mi o to co może być przyczyną tego że jest go tam więcej. Czy może być to spowodowane tym że wymieniłem sam separator a nie kompletną odmę?
Opublikowano
Dokładnie, jest to spływ oleju z odmy, tylko chodzi mi o to co może być przyczyną tego że jest go tam więcej. Czy może być to spowodowane tym że wymieniłem sam separator a nie kompletną odmę?

jakiego oleju??? powietrza a nie oleju, jaki jest sens wrzucania oleju do dolotu przed turbo, tam nie ma prawa nic wpadać poza powietrzem. Cały olej powinien być zebrany przez separator oleju w odmie przy odpowietrzaniu skrzyni korbowej.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
jakiego oleju??? powietrza a nie oleju, jaki jest sens wrzucania oleju do dolotu przed turbo, tam nie ma prawa nic wpadać poza powietrzem. Cały olej powinien być zebrany przez separator oleju w odmie przy odpowietrzaniu skrzyni korbowej.

Ekologia. Przepalony olej jest mniej szkodliwy niż wyrzucony gdzieś pod samochód. Odma nie ma możliwości wyłapania 100% oleju. Sporo zależy od stylu jazdy. Jeżeli jeździsz z wysokimi prędkościami obrotowymi silnika przez dłuższy czas, tworzy się w skrzyni korbowej niezła mgiełka z drobinek które potrafią nie zostać wyłapane.

Masakra jest tym większa, że popiół który powstaje przy spalaniu oleju zapycha DPF i nie wypala się tak jak sadza z ON. Dobrym, aczkolwiek maksymalnie druciarskim rozwiązaniem jest "oil catch tank". Polecam poszukać na google. Znajomy zastosował w 1.9TDI i dolot suchy, ani grama oleju.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy któraś z uszczelek (nr 12, 13) przy samym separatorze może powodować coś takiego?

http://realoem.com/bmw/diagrams/t/g/222.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odmę powinieneś wymienić kompletną bo nie wiesz w jakim stanie jest membrana i sprężyna w obudowie + nowe uszczelki obudowy.