Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, za niedługo będę zmieniał kilka rzeczy w swojej 540 (m.in. zawieszenie, klocki, tarcze..itp. z uwagi na zużycie)

Pomyślałem też o ingerencji w układ wydechowy, tzn. montaż np. tłumika końcowego od m5 (tylko lewa strona, by dużo nie przerabiać) i usunięcie katalizatora... Chciałbym osiągnąć podobne brzmienie jak tu:

no chociaż zbliżone ;-) Uważam, że nie ma piękniejszego dzwięku w e39 niż właśnie Magnaflow 14834, bo bije Eisenmanna i moim zdaniem jest lepszy . Tak czy inaczej raczej nie będzie mnie stać na żadnego ;-) a podobny efekt może da się uzyskać..

Może ma ktoś podobne przeróbki w 540? nim zaczne sie w to bawić fajnie było by poznać jaki to da dzwięk i czy są jakieś dodatkowe problemy z np. usunięciem katalizatora .. itp (w zamian, np. przelot, stumiennica). Dodam, że silnik mam przed zmianami, bez vanosów, auto z 03.1998r więc sonda przed katalizatorem.

Chętnie też odkupie Magnaflow ...... hahahahah może ktoś ma?

Opublikowano
Witam.Ja chce zakombinować taki cwancik,że w tym tłumiku obok końcowego wytnę dziurę z tyłu i wspawam kolano hamburskie.Powinno też zagrać bardziej rasowo.
Opublikowano

Ciekawe... jeszcze ciekawszy będzie efekt, jeśli się na to zdecydujesz daj znać... chętnie posłucham, np. na youtube.

Czytałem taki mały projekt gościa z podobnego forum BMW o to link:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=2&t=74739

i dzwięk:

Co do estetyki trzeba by jeszcze sporo popracować, żeby to miało "ręce i nogi" z wyglądu. Ale brzmienie niczego sobie (w środku troszkę pewnie głośniej ale myślę bez tragedii) no i tematu przeglądów technicznych nie poruszajmy ( chcieć to móc :)

Oto podobna przeróbka jak w tej: Alpina B10 V8:

i w niej zakonczenie jest już fajne. Dać jakieś dwie kwasówki...

Zastanawiam się tylko czy ingerować w "Y" (katalizatory)....

Myślę też o firmie: MG Motorsport: http://mgmotorsport.pl/galeria/bmw-540i-e39-tlumik-sportowy-uklad-wydechowy/ zwłaszcza, że fura jest na KTA..... więc moje okolice, może to ktoś z forum...... (napis na klapie 2.0 ale ja też tak mam :lol: ) Niestety nie znalazłem żadnego filmiku z dzwiękiem. Wysłałem do nich e-mail z zapytaniem o całkowity koszt wraz z montażem.... podejrzewam, że ok 1200-1500 trzeba liczyć.