Skocz do zawartości

e36 316i - cykanie w silniku, o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym się najpierw przywitać ze społecznością tego forum. Tak więc witam!

Mam bmw 316i (rok 94) i mam problem. Otóż w mojej BMW występuje dziwne cykanie w silniku. Jakby świerszczenie. Słowo "świerszcz" doskonale obrazuje odgłos jaki dochodzi z silnika. Cyka coś po prostu, troszkę dieslem zalatuje. Na zimno tak tego nie słychać, wystarczy że silnik się delikatnie rozgrzeje i od razu dochodzą te dźwięki. Dzieje się to w przedziale do 2 tyś obrotów. Później nic nie słychać. Auto nie straciło mocy, pali tyle samo. Zmieniałem dopiero co olej na półsyntetyk i też nie ustało. Jak myślicie??? Dodam że ten stukot jakby się nasila gdy auto schodzi z obrotów, jak chodzi na swoich normalnych obrotach to jest wyraźnie ciszej. Gałka od biegów nie buja się na boki nerwowo gdy samochód jest na biegu jałowym (słyszałem że to też ma jakieś znaczenie więc o tym też wspominam)

Poniżej dołączam filmik - nie jest on mojego autorstwa ale o dziwo dźwięk jest taki sam (i również tak jak na filmiku do 2 tyś obrotów). Mogę liczyć na waszą pomoc?

http://www.youtube.com/watch?v=GBFRBDhUj04&feature=related

pozdrawiam :cool2:

Edytowane przez EasyRider1337
Opublikowano
94r o ile nie skladak to juz silnik m43, a wiec na lancuszku. Świerszcz bandyta lubi wystepowac w m40, co jest oznaka padajacego rozrzadu a w m43 problem ten nie wystepuje. Gdyby to byla panewka to bylby metaliczny stuk a tak wydaje mi sie ze to byc moze ktorys hydroregulator gra w kulki ale taka diagnoze to najlepiej udac sie do mechanika!bo aby to wyelilinowac niestety nalezy dokladnie sie temu przyjrzec i na zywo posluchac siliniczka!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze nie świerszcz a tzw bocian, czyli od dawna już znana przypadłość m40. Czyli panewki do wymiany i tyle.

Po drugie prawdopodobnie w komantarzach filmu masz napisane o co chodzi. :) powodzenia

Oglądałeś film. Chyba nie, skoro twierdzisz ze kolega ma m40. Musze posłuchać w domu, bo w pracy jakoś nienajlepsza jakość dźwieku.

PZDR>

Opublikowano
94r o ile nie skladak to juz silnik m43, a wiec na lancuszku. Świerszcz bandyta lubi wystepowac w m40, co jest oznaka padajacego rozrzadu

Jeśli jest sedan i z początku 94' to jest możliwość że siedzi tam M40

Opublikowano
witam ja miałem styczność z takimi przypadłościami i kończyło się to wymianą silnika ze względu na wyjście wału bokiem, więc koleżko nie zapuszczaj się daleko bo to strach. pozdrawiam
Opublikowano
kończyło się to wymianą silnika ze względu na wyjście wału bokiem

Wał raczej bokiem nie wyjdzie , jeśli już coś to korbowód może tak wyjść

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdż cieśnienie smarowania, oraz zdejmij pokrywe i sprawdź czy wszystkie krzywki są smarowane. Widać to bedzie po rurce z ktróe powinno być widać 8 strumieni.

PZDR>