Skocz do zawartości

Bmw e39 535 automat - uszkodzona szkrzynia??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój 1 wpis na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Jednocześnie witam wszystkich forumowiczów.

Mam wrażenie że uszkodziła mi się skrzynia !! Jeśli jestem w błędzie i to inna usterka to mnie z niego wyprowadźcie proszę.

Objawy:

Na P nic się nie dzieje - silnik pracuje równo cicho

Na R trzęsie nieregularnie autem - wyraźnie czuć drgania - nie są one mocne ale wyraźnie odczuwalne

Na N tak samo jak na P

NA D tak samo jak na R

Wniosek - jak jest zapięty bieg to coś jest nie tak

Dodatkowo:

Przy przyśpieszaniu silnik jakby się męczy - dziwny odgłos wkręcającego się na obroty silnika (głośniejszy i bardziej basowy niż być powinien) + zdecydowany brak mocy (rozpędzi się do określonej prędkości ale wolno i ospale).

Dodam jeszcze że czasem w ogóle objawy ustępują, ale w tym momencie częściej jest źle niż dobrze :(

Proszę o odp co mogło się dokładnie uszkodzić - odpowiedź że skrzynia mnie nie satysfakcjonuje :) i ile może kosztować naprawa??

Opublikowano
Uszkodzony konwerter czyli sprzęgło hydrokinetyczne,jeśli to faktycznie to to koszt naprawy-800pln regeneracja konwertera + montaż.Dojdzie jeszcze koszt nowego oleju.Skrzynia którą posiadasz to 5HP-24 wchodzi do niej 10 litrów oleju,cena dobrego to średnio 50pln za litr+nowy filtr ok. 60pln i uszczelka pod miskę.