Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mimo iż w moim turasie siedzi 10 fabrycznych głośników, jak wiadomo jakość ich grania jest raczej kiepska. Zamiast narzekać postanowiłem coś z tym zrobić.

Chciałbym jednak pozostawić fabryczny wygląd wnętrza dlatego planuje zamontować głośniki w oryginalne miejsca.

Zamierzam słuchać jedynie przedniego zestawu+sub aby nie zepsuć sceny.

Posiadam już wzmacniacz schowany z lewej strony bagaznika 2x100w rms w mostku napędzający sub 200w rms JBL i myśle, że możliwości tego zestawu są dla mnie zadowalające mimo, że nie jest to nic specjalnego.

Radyjko to jakiś średni model Alpine, ale nie znam dokładnego oznaczenia.

Moje plany to:

Wygłuszenie przednich drzwi, oraz miejsca za przednimi głośnikami ( w nogach ), obu stron bagażnika oraz klapy.

Wymiana przednich głośników, w nogach oraz drzwiach.

Montaż dwu kanałowego wzmacniacza, który miałby napędzić przód.

Na zestaw głośników + wzmacniacz chciałbym przeznaczyć ok 1000zł

Nie oczekuje estradowego brzmienia, Zależy mi na poprawie jakości dźwięku.

Moje pytania:

Jaki zestaw odseparowany wybrać i czy szukać czegoś z głośnikiem średniotonowym aby wykorzystać miejsce w drzwiach ( w drzwiach mam po 2 głośniki ) czy zostać przy setupie woofer + gwizdek ?

Jaki wzmacniacz?

Czy jest możliwość estetycznego montażu głośnika 160 mm w nogi ?

Chciałbym uzyskać sygnał z oryginalnego wzmacniacza, czy to dobry pomysł ?

Czy mogę wykorzystać kable prowadzące do przednich głośników z oryginalnego wzmacniacza?

Czy przy takim zestawie wymagany będzie już kondensator?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.