Skocz do zawartości

320d Dziwne stuki przy odpalniu zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś rano jak odpaliłem zimy silnik to miałem podoba sytuacje jak na tym filmiku
z tym ze u mnie jeszcze przez minutę albo dłużej obroty były troszkę ponad kreskę 1000 dopiero po chwili spadły. Ale stwierdziłem ze pojadę na uczelnie i jak ma się zjebać silnik to się zjebie. Po przejechaniu jakiegoś 1km i po rozgrzaniu silnika stukot stawał się coraz cichszy aż po rozgrzaniu praktycznie tego nie słychać, Co to może być ? Jak to naprawić? Coś przeczyścić jaki kolektor czy co?
Opublikowano
ja stawiał bym na wtryski bo własnie u siebie mam to samo i zaczynam walczyć z tematem. Na filmie to już dosyć ostro klepie i mogło byc zwiazene z klapką ale u Ciebie jeśli ucichło na ciepłym to raczej wtrysk
Opublikowano
To trzeba regenerować wtrysk , wtryski jaki to koszt? Można to odłożyć w czasie na wiosnę? Jak zdiagnozować który to wtrysk czy to się wymienia i regeneruje wszystkie ?
Opublikowano
najpierw trzeba się podłaczyc pod kompa i zobaczyc co się dzieje, czyli pierwsza sprawa sprawdzić korekty na wtryskach a jesli cos wyjdzie nie tak to raczej wtryski do sprawdzenia mechaniczninie/regeneracji/wymiany. Jeździć mozna ale się nie zaleca bo docelowo może wypalic dziure w tłoku i kibel juz konkretny.
Opublikowano

Na pewno to wtryski? Dziś mi się to pierwszy raz przytrafiło i tylko rano. Później np jak byłem na uczelni i samochód ostygł po 3h odpaliłem, a silniczek chodził cichutko :) Zalazłem dziś VERVE ON i zobaczymy co jutro będzie,

Mam 136KM, olej świeży zalany 1000km temu Motul X-cess 5W40 + filtry MANN. Najdziwniejsze że przytrafiło mi się tak tylko do tej pory raz. Później w ten sam dzień tego stukania, auto stało 3h pod uczelnia i odpaliłem zimny to chodził cichutko. Wczoraj o 19 zatankowałem ON Verve przejechałem 175km i dziś o 16 odpaliłem i chodził cicho nawet lepiej na Vervie odpalił ( po całej nocy).