Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam na imię Grażyna. Mieszkam w Kielcach. To mój pierwszy post na forum. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką bmw E91. To mój drugi samochód w życiu, który w pełni zaspokaja moje wymagania.

Samochód jest z początku 2008 . Przebieg 200 tys. Wczoraj komputer wyświetlił błąd z filtrem dpf. Po ponownym odpaleniu nie pokazuje tego błędu. W związku z tym proszę o porady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witaj.

Jeśli masz przebieg 200 tyś km to być może trzeba zresetować kompa, aby znów zaczęło odliczać od 200 tyś km do zera i kontrolka filtra przestanie się pojawiać.

Drugą ewentualnością jest że filtr jest już zużyty / przypchany i przez to pokazuje błędy. Wtedy należy zacząć od wypalania serwisowego (koszt od 50 - 150 zł) lub można pomyśleć o czyszczeniu chemicznym (od 450 zł), usunięciu mechanicznym i programowym (ok 1500 zł), zakupie sprawnego używanego filtra (1000 - 2000 zł) lub nowego (ok 50000 zł).

U siebie jak zaczęły pojawiać się błędy filtra dpf zdecydowałem się na czyszczenie chemiczne - co było błędem, bo filtr przestał dopalać sadzę (błędy przestały się pojawiać). Po paru miesiącach kupiłem używany filtr o małym przebiegu (a stary bezproblemowo sprzedałem) i teraz jest wszystko ok (zero sadzy i nie ma już duszących spalin).

Jeśli zdecydowała byś się na czyszczenie chemiczne, to poszukaj profesjonalnej firmy a nie pierwszej lepszej.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Witaj.

Jeśli masz przebieg 200 tyś km to być może trzeba zresetować kompa, aby znów zaczęło odliczać od 200 tyś km do zera i kontrolka filtra przestanie się pojawiać.

Od 03/2007 pokazuje jedynie czy Filtr zapchany jest. Nie ma licznika juz.

Grazyna, poszukaj warsztat ktory ci zdejmie DPF, i daj go wyczyscic Chemicznie. To jest naj lepsza/tajnszy sposob, aby sie pozbyc klopot.

Opublikowano
Witam. Mam na imię Grażyna. Mieszkam w Kielcach. To mój pierwszy post na forum. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką bmw E91. To mój drugi samochód w życiu, który w pełni zaspokaja moje wymagania.

dobrze, że tylko wymagania a nie potrzeby :wink:

1. Tak jak koledzy pisali sprawdź czy jest jakiś błąd zapisany w komputerze (po podpięciu interfejsu diagnostycznego)

2. Sprawdić DISem (program diagnostyczny) czy z filtrem jest wszystko ok, tzn czy jest prawidłowe ciśnienie spalin w filtrze, kiedy się ostatnio regenerował itd.

3. Sprawdzaj często olej czy jego stan się nie podnosi.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Bardzo dziekuję za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno pytanie : czy w tej sytuacji jest to pilna sprawa czy moge jeszcze pojeździć tak np tydzień. Natek widzę , że muszę tu bardzo uważać na słowa :wink:
Opublikowano
Bardzo dziekuję za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno pytanie : czy w tej sytuacji jest to pilna sprawa czy moge jeszcze pojeździć tak np tydzień. Natek widzę , że muszę tu bardzo uważać na słowa :wink:

Przez Filtr DPF rosnie cisnienie, co nei dobre dla Silnika/Turbo. Ja bym dal to zrobic jak naj szybciej, bo moze sie zrobic jeszcze bardziej kosztowne.

Opublikowano

jeśli nie pali się aktualnie jakaś kontrolka DPF albo awarii silnika, jesli auto nie straciło mocy to myśle, że tydzien nie powinien zrobić różnicy, ale zajmij się tym w najbliższym czasie.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv