Skocz do zawartości

Problem z połączeniem na diagnostyce ze sterownikiem ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Otóż od pewnego czasu nie chce mi działać ABS. Na początku jak rano jechałem to nie działał a jak wracałem do domu po południu to wszystko było OK. Ale tak od 2 miesięcy w ogóle nie działa, przejadę może 5 metrów i zaświeca się kontrolka ABS. Co ciekawe jak włączę nadmuch przedniej szyby albo ogrzewanie tylniej to kontrolka też się włącza. Raz jak wracałem do domu i chciałem odparować przednią szybę, wcisnąłem guzik i kontrolka się zaświeciła ale ABS działał. Byłem u dwóch mechaników żeby sprawdzili mi co nie działa ale obydwoje nie mogli połączyć się z komputerem ABS'u, choć ze sterownikiem silnika połączenie było i jakieś tam błędy wywalał (np. że przepływomierz nie działa). Czy jeśli nie można połączyć się z tym sterownikiem to znaczy że się zepsuł? I może wiecie gdzie jest przekaźnik od ABS'u?
Opublikowano
Witam, jeżeli masz auto przed liftem, nie można się połączyć ze sterownikiem ABS, ponieważ nie jest on podłączony do złącza diagnostycznego, dla przykładu jest tak u mnie. W schematach fabrycznych jest niejednoznaczność, w jednych połączenie jest, w drugich anie ma, ale fizycznie ich nie ma. Jeżeli masz auto po lifcie to może być sterownik uwalony, ale przedtem warto sprawdzić, czy fizycznie połączenie istnieje.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, czujniki można pomierzyć w sposób statyczny w gnieździe komputera ABS. Nie oznacza to, że dynamicznie będą ok. Poza tym ja miałem problem z ABS, to padnięta była dioda zenera w głównym przekaźniku ABS, u mnie w skrzynce po stronie pasażera. Ogólnie schematy do ściągnięcia i szukanie, albo do elektryka BMW, innej metody nie ma, z komputerem nie połączysz się napewno.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

W skrzynce ze sterownikami mam 2 przekaźniki (jeden jest od pompy paliwa, a drugi raczej nie od ABS'u bo jak go wyciągnę to silnik nie odpala, a jak jest odpalony to gaśnie) i takie coś co wygląda jak duża śruba do której idą dość grube czerwone kable. Jedynie pozostaje możliwość że po drugiej stronie jest jakiś przekaźnik od niego bo mam oprócz normalnej skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami, obok jeszcze jedną w której są 3 przekaźniki.

A może wiesz skąd ściągnąć schemat tego ABS'u?