Skocz do zawartości

[34] Problem z wycieraczkami i spryskiwaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :)

Mam mały problem. W moim aucie (E34 525 TDS) przestały działać spryskiwacze szyby przedniej tzn po próbie spryskania pompka nie pracuje a wycieraczki chodzą cały czas i nie chcą sie zatrzymać. NIe reagują kompletnie na ruchy manetką. Nic nie daje wyłączenie zapłonu bo po ponownym przekręceniu kluczyka dalej chodzą. Przestają działać dopiero po kilku kilkunastu minutach i wtedy wszystko wraca do normy i wycierczki pracują normalnie do kolejnej próby spryskania szyby.

Co to może być?

Zabrałem się za przekaźnik wycieraczki po tylną kanapą i nic. Może jest jeszcze jakiś moduł w tych dwóch skrzynkach z tyłu pod kanapą? Jak je wyciągnąć?

Opublikowano
ja bym jeszcze sprawdził sam włącznik wycieraczek przy kolumnie kierownicy - najlepiej podmienił na jakiś inny, bo może z nim być coś nie tak. A co do samego modułu komfortu, to co z nim robiłeś? Podmieniłeś go na jakiś inny?

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano

Cześć.

Ja bym sprawdził przekaźnik wycieraczek, tzn. jak masz możliwość to podmień na próbę na inny . "Na oko" nie zawsze widać czy jest padnięty. Ja już wymieniałem 2 razy taki przekaźnik (średnio wychodzi co 3lata) :D

Nie wiem jak w TDS-ie ale w benzynie u mnie jest on z tyłu pod kanapą i ma niebieski kolor. U mnie działy się dziwne rzeczy z wycieraczkami jak miałem przepalony bezpiecznik od wycieraczek, który znajduje się pod maską od strony kierowcy. Z tego co się orientuję to do wycieraczek jest kilka bezpieczników, chyba trzy ale mogę się mylić. Może ktoś to potwierdzi. Pewnie w zależności, który padnie to są różne objawy. Przeglądnij bezpieczniki a potem pożycz od kogoś przekaźnik.