Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sytuacja jest taka ze mam firmowego laptopa na ktory nie bardzo moge wgrywac obce oprogramowanie. Prywatnie mam tablet i telefon z androidem.

w markecie androidowym jest sporo aplikacji diagnostycznych. Czy macie jakies doswiadczenia z ktoras z nich?

no i drugie pytanie jak podlaczyc sie pod obd? Na allegro sa takie wtyczki z bluetoothem po 80zl, co to jest warte?

Generalnie to chce posprawdzac czy nie ma jakis bledow ewentualnie zobaczyc korekcje wtryskow czy cisnienie doladowania. Czy telefon / tablet do tego wystarczy czy lepiej kupic jakiegos uzywanego lapa?

Opublikowano
Jeśli chcesz diagnozować i sprawdzać swoje autko to polecam tylko INPę lub DISa. To są programy dedykowane do BMW inne odczytujące live data to pół środki.
Opublikowano

To wolałbym chyba zacząć od półsrodków a jak będzie mi mało to przesiąść się na inpę.

Co rozumiesz przez "półśrodki" co więcej mogę odczytać w inpie niż w tych programach z android marketu zakładając nie chcę kodować dodatkowych modułów, włączać swiateł dziennych itp. tylko odczyt błędów i jakiś prostych parametrów pracy silnika.

Opublikowano

Nie wiem jaka aplikację masz na myśli ( może podasz jakaś konkretną). Do tego nie wiem czy ten OBD2 na bluetootha za 80 pln odczyta ci wartości z auta marki BMW bo jak wiemy BMW używa innych linii niż VAG.

To co powinno cie interesować :

- zasilanie

- ciśnienie doładowania

- ciśnienie paliwa

- wartości zmierzone i żądane przez komputer odnośnie przepływomierza

- korekcje na wtryskach

Dodatkowo

- obroty silnika

- prędkość

- temperatura silnika

- temperatura zasysanego powietrza