Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Silnik w mojej e60 uległ zalaniu. Stoję przed decyzją dotycząca naprawy lub wymiany silnika.

Koszt naprawy przekracza koszt używanego silnika.

Ma ktoś jakieś doświadczenie w przekładce tego silnika?

W zasadzie 525D po lifcie ma silnik 3.0 ale o mocy 197KM, modelowo jest to 525d.

Mam do kupienia kompletny silnik od 535D 286KM po lifcie.

Czy wszystko będzie pasować? Czy skrzynia może zostać, silnik jest bez skrzyni- ale przekładnia jest tego samego typu i tu i tu?

Co może być jeszcze do wymiany/zamiany? Dajcie znać czy macie jakieś doświadczenia i czy warto w ogóle iść w tą stronę.

Dzieki za porady:)

• 1 rok później...
Opublikowano
Zbyt duzo do kombinowanie zmiana softu w kompach zgrywanie tego wszystkiego kupa roboty robilem tez swapa w passacie tdi . Lepiej kup dobrego 197 km wywal katalizator zmien coolera i smigaj do aligatora na chipa i bedziesz mial jakies 295ps po modzie i mniej kombinowania ;) Ziomek po takich zmianach ma 300ps i cos kolo 600NM w e46
Opublikowano

Do wymiany masz pewnie tylko słupek silnika, a osprzęt (turbo, wtryski, kolektory, alternator, kompresor klimy i pompa wspomagania) zostaje twój.

Wymiana na 535d to kompletny silnik plus kompletna wiązka i komplet sterowników, do tego musisz mieć skrzynie automat bo w manualu nie wyszedł i nie wiem czy dobrał byś sprzęgło pod ta jednostkę. Automat w 535 jest innego typu niż 530d czy 525d.

Jednym słowem nie opłacalne.