Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś już przerabiał ten temat? Czy cała operacja możliwa jest do wykonania tylko od góry? Proszę o jakieś podpowiedzi.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/t/g/222.png

Edytowane przez Michall
Opublikowano

wymieniałem filtr powietrza ...

Więc samej pokrywy zaworów nie zdejmowałem ale miałem wszystko na wierzchu i wydaje mi się że nie powinno z tym być problemu.

Odkręcasz obudowę filtra kabinowego, potem rozkręcasz podszybie (wyjmujesz całą belkę), potem odkręcasz rozpórki kielichów, zdejmujesz dwie osłony silnika odkręcasz pokrywę filtra powietrza ...

Dalej się nie babrałem bo nie było takiej potrzeby.

Trochę było szarpania z osłoną silnika tą od strony ściany grodziowej (wchodzi na mega wcisk i trzeba uważać żeby nie porwać gąbki która jest od spodu.) Uważaj też na śrubę od filtra powietrza od strony sciany grodziowej, ja miałem niezle wyrobioną i troszkę za krótki imbus więc zerwałem do końca i musiałem rozwiercać. Reszta bezproblemowa.

Wymieniasz uszczelkę pod deklem czy coś grubszego?

Opublikowano
Gdzieś z góry zaczął delikatnie lecieć olej i myślę że to jest uszczelka pod pokrywą. Najgorzej martwi mnie wyjęcie wtrysków, bo zdaje się że jest konieczne :(
Opublikowano
sprawdź najpierw czy nie leci gdzieś w okolicy odmy albo uszczelek kolektora ssącego

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Dokładnie właśnie nie da się stwierdzić skąd to leci, plama jest pod turbo, ale silnik mokry jest jeszcze wyżej, wydaje mi się że zdjęcie pokrywy wszystko by wyjaśniło.