Skocz do zawartości

316ti Wymiana żarników ksenon- jak bezpiecznie wymienić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czytałem wiele na forum odnośnie wymiany żarników, trudności, co wykręcić, co zostawić itp., ale brakuje mi jednoznacznego stanowiska czy przy wymianie trzeba odłączyć akumulator. Słyszłałem, że ze względu na duże napięcie może nieźle kopnąć. Chce wymień sam, ale żeby było bezpiecznie. Kolejny problem jest taki, że jak odłącze akumulator to znów wskocza jakieś błędy w komputerze, ostatnim razem tak miałem przy wymianie akumulatora, a o czym dowiedziałem się po podpięciu do kompa. Prosze o pomoc przerabaiających temat w praktyce.
Opublikowano
Wymieniasz na wyłączonych ksenonach i tyle ,akumulator odpinać to chyba przesada - chyba nikt ci nie będzie włączał ksenonów jak tam grzebież :), inna sprawa że trochę trzeba się nakombinować bo dostęp jest słaby zwłaszcza od zbiornika spryskiwacza , zwykle odkręcam 1 śrubę trochę odsuwam zbiornik i już bezproblemowo mogę się do żarnika dostać , żarnik zwyczajnie wkładasz w swoje miejsce (zobaczysz w starym jak jest zamontowany ) zatrzaskujesz i już , kwestia wprawy :) nic trudnego
Opublikowano
Dzięki bardzo, o taką informację mi chodziło, teraz przynajmniej mam pewność, że mnie w garażu szlag nie trafi heh, pozdrawiam

:) no tylko się upewnij 2x że masz wyłączone ksenony :)) żartów z tym nie ma