Skocz do zawartości

e30 wyje i dymi [WIDEO]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj jadąc na skrzyżowaniu na wolnych obrotach silnik zaczął wyć i spod maski poszedł dym, zapaliły się wszystkie kontrolki. Niżej przesyłam filmik z tego co się dzieje jak odpalę auto. Proszę o pomoc w identyfikacji problemu!

http://www.youtube.com/watch?v=CDA-LUBV9QQ

Opublikowano
silnik zaczal wyc? czy obroty byly rowne a cos wylo tylko ? bo na filmie widac jak pasek alternatora stoi w miejscu, cos sie chyba zatarlo, zobacz czy pasek nie jest za mocno naciagniety, ale raczej obstawiam ze zatarlo sie cos przy altku albo pompie..zacznij od paska a potem go sciagnij i zobacz czy luzno sie kreci pompa i alternator jak nie to masz odpowiedz.
Opublikowano
  • Autor
Obroty były równe, mogłem trochę podjechać, potem jak odpalałem to ciągle chodził równo. Nie wiem czy może mieć to coś wspólnego, ale zauważyłem, że z pompy wycieka mi płyn od jakiegoś miesiąca.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
z altem raczej wszystko dobrze, po pasek też powoli sie kreęci a altek sie kreci bezwładnie. Jak z pompy wycieka to sie na litość boską sie wymienia. Wymień pompę i pasek, naciągnij jak należy, nalej świeżym płynem, odpowietrz i się okaże to jest dalej.
Opublikowano
poluzuj alternator, zdejmij pasek i zobacz czy pompa sie lekko kreci...widac ewidentnie ze cos blokuje pasek i kolo pasowe sie kreci a pasek stoi w miejscu wiec ja nadal obstawiam ze ktores z osprzetu niedomaga..a auto ci sie nie grzeje przypadkiem? bo nie widac w ogole zeby wisko reagowalo i tym samym pompa wody
Opublikowano
  • Autor
jak chwile pochodzilo to zauwazylem ze skoczyla temperatura wlasnie. czy to znaczy ze na bank jest walnieta pompa? i czy powinny sie wtedy zaswiecic wszystkie kontrolki? no i strasznie piszczy ;P czy alternator powinien piszczec? :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego kurdę czy ty nie widzisz zę alternator się ledwo kręci! Jak nie masz pojęcie i nie widzisz takich rzeczy to zostaw do mechanika a nie sam robisz! Kurna kolejny magig co bierze sie za coś co od czego nie ma pojęcia!

Tak jak alternator nie bedzie sie krecił to bedzie palic lampka od ładowania!

A masz wogóle płyn w układzie czy tak zarzynasz silnik bez płynu!?

Edytowane przez KRIS85

Opublikowano
  • Autor
Bez płynu jeżdżę i bez benzyny i gazu. Następnym razem stawiaj więcej wykrzykników, bo ciężko się czyta jak jest tak mało.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież już napisałem co masz sprawdzić a ty drugi raz to samo pytanie. Może naciągnij pasek a pompę zostaw i dolewaj dalej wody.
Opublikowano

możliwości są dwie. Zatarta (uszkodzona - zblokowana) pompa wody lub wirnik alternatora. Piszczy pasek na kole pasowym na wale korbowym napędzającym całość.

Co to znaczy dymi?? ?? dymi dymem i śmierdzi spalenizną czy dymi parą i śmierdzi gotującym się płynem?? Bo to zasadnicza różnica...