Skocz do zawartości

320d M47 Szyna napinacza łańcucha rozrządu góra.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Podjąłem się wyzwania jakim jest wymiana uszczelki pod głowicą 2 miesiące temu była wymieniana ale niestety nie wiedzieć czemu wczoraj poszła znowu. Ale nie o tym mowa mianowicie zdemontowałem wałki rozrządu wraz z zębatkami, martwi mnie łańcuch który uciekł tak jak by w strone koła zębatego pompy wtryskowej wydaje mi się że napinacz spowodował takie zachowanie i czy można się dostać do szyny napinającej w celu jej poluzowania, w zdjęciu głowicy mi to nie będzie przeszkadzać ale potem aby założyć wałki rozrządu muszę odzyskać ten luz :) pzdr
Opublikowano

Zdjąłeś wałki bez blokowania napinacza? Napinacz składa się z dwóch części od dolnego i od górnego łańcucha i w obudowie rozrządu masz otwór z wkręcanym korkiem i przez niego możesz zablokować górną część. Niewiem tylko czy poradzisz sobie z cofnięciem szyny napinającej bo bez zdejmowania obudowy marny tam dostęp.

Tu masz ten otwór - śrube nr 6 musisz wykręcić: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2088&hg=11&fg=10