Skocz do zawartości

[E91] Jak wyłączyć pamięć lusterek NCSem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki mały problem z lewym lusterkiem a mianowicie lusterko się samo przestawia w dowolne pozycje po otwarciu auta z kluczyka. Jedynym obecnie znanym mi rozwiązaniem tego problemu jest wyłączenie pamięci lusterek zewnętrznych tak żeby się automatycznie nie przestawiały do zapamiętanej pozycji dla danego kluczyka.

Podobno da się to zrobić NCSem i tu moje pytanie.

Czy ktoś może już robił coś takiego w E91 (2007 r.) i może mi napisać:

- jaką opcje przestawić i na jaką wartość

- w jakim module to zaprogramować

- jakiego pliku użyć

Za powyższe i inne porady z tym związane będę bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Moduł FRM bądź NFRM, zależy jaki masz.

Zmienić:

SPIEGEL_MEMORY

aktiv

na

SPIEGEL_MEMORY

nicht_aktiv

Powinno pomóc, napisz czy się udało, jak nie to będziemy dalej dumać.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Problem jest bardziej skomplikowany ponieważ ja jestem początkującym posiadaczem BMW i nie mam tego oprogramowania. Byłem natomiast już raz z tym problemem u mojego mechanika i on właśnie próbował przestawić tą opcje o której pisałeś ale niestety zapis się nie udawał. Mówił mi że wcześniej tego modułu nie programował i tu zacytuje "nie jestem pewien czy dobrego pliku używałem".

Nie wiem na ile jesteś zaawansowany w temacie ale może wiesz jakiego pliku powinno się używać przy tej operacji.

Ewentualnie jeżeli jesteś w stanie napisać co mniej więcej krok po kroku należy zrobić aby przestawić tą opcje o której pisałeś żeby ją zapisać z powodzeniem.

Opublikowano

Hmmm... Może nie wiedział w jakim module to siedzi.

Natomiast instrukcja jak kodować znajduje się w tym dziale,poszperaj troszkę. Ewentualnie kup sobie interfejs i sam sobie to zrób, bo z tymi mechanikami to różnie :D

Opublikowano
  • Autor

No właśnie próbował w tym module co pisałeś ale nie udawało się tak jak już pisałem.

No nic dzięki za pomoc. Będę drążył temat dalej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
możliwe ze koleś (mechanik) mówi o fsw_psw.man a próbuje zrobić fsw_psw.trc tylko to mi przychodzi do głowy ze jakim plikiem to robić
Opublikowano
  • Autor
Pojechałem do innego serwisu i udało mi się w końcu przestawić tą opcje SPIEGEL_MEMORY na nicht_aktiv. Przeprogramowanie tej opcji pomogło i nie mam już problemu z przestawiającym się lusterkiem tak że jak ktoś by kiedyś miał podobny problem to polecam to rozwiązanie.