Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie - wczoraj zatankowałem 50L, dzisiaj wchodzę do garażu, a tu plama z tyłu samochodu. Nie leci ciurkiem, ale kropelka po kropelce. Spływa gdzieś zza tylnego zderzaka. Jak sprawdzić przewody, gdzie ich szukać? Co to jest za przewód, który od tyłu oplata zbiornik, na wyskości zderzaka? Dzięki za wszelkie sugestie.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Jak w temacie - wczoraj zatankowałem 50L, dzisiaj wchodzę do garażu, a tu plama z tyłu samochodu. Nie leci ciurkiem, ale kropelka po kropelce. Spływa gdzieś zza tylnego zderzaka. Jak sprawdzić przewody, gdzie ich szukać? Co to jest za przewód, który od tyłu oplata zbiornik, na wyskości zderzaka? Dzięki za wszelkie sugestie.

Miałem to samo. Na tym rysunku jest to część nr. 2 (do dostania np. w ASO).

1) Zdejmujesz listwę maskującą z tyłu zderzaka

2) Odkręcasz śruby (4 szt.) i wyciągasz zderzak (wysuwa się do tyłu).

3) Opuszczasz lekko bak (luzując śruby przy opaskach mocujących bak).

4) Zdejmujesz oringi mocujące rurkę (niestety jednorazowe, więc trzeba się wcześniej zaopatrzyć - masz na rysunku).

5) Wyjmujesz rurkę i zakładasz nową.

6) Reszta w kolejności odwrotnej ;)

Lepiej jak masz w zbiorniku już tylko rezerwę (zbiornik będzie lżejszy i przy zdjęciu rurki nie będzie ciec paliwo).

Miłej zabawy :twisted: :P :mrgreen:

$M$