Skocz do zawartości

320i - Dziwne stukanie w tylnim zawieszeniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio wymienilem sprezyny z tylu bo jedna byla peknieta i od tamtego czasu slychac dziwne stukania czy to na nierownosciach czy przy bardziej dynamicznym ruszeniu. W momencie jak jedzie wiecej niz jedna osoba ten dzwiek jest znacznie czesciej slyszalny. Zauwazylem ze z prawej strony siedzi ok 2 cm nizej niz z lewej. Do wymiany odkrecilem tylko amortyzator. Co moze byc przyczyna? Amortyzatory? Cos w zawieszeniu?? Jesli ktos mial taki objaw w swojej BAWARCE lub wie jak sie do tego zabrac to prosilbym o porade jak ja usunac.

Z gory dzieki

Kuba

Opublikowano

Sprawdź czy dobrze przykręciłeś (góra), sprawdzałeś w jakim stanie są poduszki amora ?

Sprężyny dobrze założyłeś ? ułożyły się ? gumowe podkładki były całe ?

Zobacz też tuleje w progu.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Amortyzator odkrecilem tylko od dolu gory nie dotykalem. a jesli chodzi o sprezyny to wydaje mi sie ze dobrze jest wlozone bo ta gumowa poduszka byla z taka wypustka. A na szarpakach wyjdzie ze tuleja w progu jest do wymiany?
Opublikowano
Z tego co widzialem jak ja podnioslem to najprowdopodobniej sprezyna jest lekko przestawiona i nie siedzi tak jak powinna, a poduszka w progu swoja droga jest do wymiany :/
Opublikowano
Z tego co widzialem jak ja podnioslem to najprowdopodobniej sprezyna jest lekko przestawiona i nie siedzi tak jak powinna, a poduszka w progu swoja droga jest do wymiany :/

Więc nie jest tragicznie, tuleje to nieduży koszt, wymiana w godzinę jak masz sprzęt i pojęcie lub 250 zł. na warsztacie łącznie z tulejami (2szt. na 2 strony). Kup lemfordera są dość trwałe i koniecznie wymień komplet.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Kiedys rozmawialem z jednym z mechanikow zajmujacych sie typowo BMW mowil zeby inwestowac w mayle HD bo lemforder nie wytrzymuje naszych kochanych drog. przyznam szczerze ze moze i wymienilbym to sam ale nie mam narzedzi.. a mowiac komplet masz na mysli tylko te w progu czy przednie i tylne?
Opublikowano

Te w progu. Ja większość mam lemfordera i uwierz mi spisują się dobrze, złego słowa nie powiem na ich temat.

Przebiegi robię duże bo około 25 tys rocznie. Najsłabszy element u mnie to łącznik wału elastyczny który wytrzymuje średnio 10 tys. km.

tel. 514.99.46.99