Skocz do zawartości

[E90 318d] Problem ze światłami i kierunkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem niedawno BMW , autko bardzo przyjemne ale doskwiera mu problem.

Komputer pokładowy pokazuje ze przepalone są niemal wszystkie żarówki, naliczyłem około 8-9 błędów.

Wszystkie światła działają tym dziwniejsze mi się to wydaje, drugim problemem są kierunki. Mrugają bardzo szybko, zarówno prawy jak i lewy.

Sytuacja podobna jak poprzednio, wszystkie żarówki, dodatkowo na początku same mrugały długie światła, problem po jakimś czasie zniknął, innym razem na około 2 dni straciłem kierunki w ogóle, jednak i one wróciły.

Zastanawiam się czy to wina przełącznika zespolonego czy może jest jakiś moduł odpowiedzialny za światła ?

Opublikowano

Jest moduł. Ogólnie do tego samochodu bez komputera się nie podchodzi ;) - dobrze, że nie trzeba programować wymiany piór wycieraczek :D

Rada: podjedź do jakiegoś magika z kompem niech zdiagnozuje usterkę bo tak szukać po omacku się nie da.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Byłem u gościa , podłączyli pod kompa i pokazuje jedynie przepalone żarówki , nie ma innych błędów, i co dalej ? wymieniać modułu w ciemno czy szukać innego mechanika ?

jak się ten moduł nazywa fachowo ?

Opublikowano
Byłem u gościa , podłączyli pod kompa i pokazuje jedynie przepalone żarówki , nie ma innych błędów, i co dalej ? wymieniać modułu w ciemno czy szukać innego mechanika ?

jak się ten moduł nazywa fachowo ?

Moduł nazywa się FRM. Zależnie od rocznika były FRM, FRM2, FRM3. Najlepiej poszukaj po VINie jaki powinien być. Podejrzewam, że ktoś wymienił moduł świateł i nie przeprogramował go pod auto - wtedy dokładnie są takie objawy jak piszesz, jak VIN modułu nie jest taki sam jak reszty.