Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Test lambdy wykonany z poziomu dis wykrył mi problem. Otóż mam następujące wyniki:

Idle lambda adaptation

-Bank1: 0 [ms]

-Bank2: -0.2 [ms]

Setpoint: -0.35...0.35 [ms]

Partial load lambda adaptation <- chodzi o tą wartość

-Bank1: 12:36 [%]

-Bank2: 7.77 [%]

Setpoint: -7.0...11.0 [%]

- Idle adaptation deviation: 0.2

Setpoint: 0...0.25

- Partial load adaptation deviation: 4.59

Setpoint: 0...6

Coś czytałem, że jazdą z uwalonymi sondami lambda można sobie zrobić krzywdę katalizatorom, dlatego mnie to zaniepokoiło. Czy może ktoś zetknął się z podobnym problemem? I czy to w ogóle jest problem? Chyba tak, skoro zakres jest między -7 a 11, a wartości są na granicy błędu.. Pozdrawiam

Opublikowano
nie masz się czym stresować. Adaptacja wmiarę. Jak chcesz sprawdź świece i tyle.

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Świece są w miarę jeszcze, wymieniałem je koło 1500 km temu na BKR6EQUP. Sprawdziłem jeszcze inpą błędy i pojawił mi się jeden:

227 lambda contol tolerance Bank 1 to big

Error frequency : 12

Logistic counter: 39

Engine speed 1600.00 1/min

load 163.41 mg/Hub

temperature cooling water 96.00 Grad C

lambda contol tolerance Bank 1 7.81 %

appear before (rel.) 21.50 h

Dodatkowo sprawdziłem sobie DIS-em, który potwierdził to, co mówiłeś o lambdach, jednak dodatkowo coś mi dopisał takiego:

The oxygen sensor is OK but there is a problem in fuel trim.

Check fit of oil filier cover and crankcase breather for leaks.

Check contacts if DME control module has already been plugged in and out several times.

Otherwise check intake air system for leaks and continue with test module.

Olej mi nie ginie, więc przecieku raczej na pewno nie ma. Czy tu chodzi na przykład o jakąś dziurę w dolocie? Ciekawy temat z kilkukrotnym wypięciem i wpięciem DME..