Skocz do zawartości

E53 SportPack i kwestia komfortu zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam pytanko: czy zawieszenie w wersji sportpack w każdym X5 jest taka twarda?

Z VINU wynika że mam S220A SELF-LEVELING SUSPENSION, robiłem w marcu badania na szarpakach przy przeglądzie i mam amory jeszcze w 82%.

Czuć prawie każdą nierówność drogi... przesiadłem się z ciekawości do Passata z 2005r i to dosłownie "płynie" po drodze w porównaniu do mojego X'a.

Zawieszenie robiłem 5k km temu - w fachowym serwisie - powymieniali w cholerę rzeczy m.in. wahacze itp itd., de facto nic nie stuka nic nie puka i z zawieszeniem jest wszystko tip-top

tylko po prostu jest cholernie "twardo".

A może to częściowo wina opon których żywot dobiegł już końca ?

Aktualnie mam Micheliny Diamaris 255 i 285 na oryginalnych 19" styling 63 ale, że podobają mi się 20" styling 87 to się zastanawiam nad zmianą. Pogorszę czy polepszę komfort ?

Tym bardziej, że wg. strony: http://felgenkatalog.auto-treff.com/ felga przednia styling 63 w 19" waży 18,50kg a 20" styling 87 przednia waży 12,46kg - nie wiem czy to nie błąd na stronie..

Tak czy inaczej - jest twardo jak cholera. Mnie to tym bardziej denerwuje bo przesiadłem się z Grand Espace'a IV i tam naprawdę się płynie..

Czy po zmianie opon na nowe będzie lepiej ?

Doradźcie coś..

Opublikowano
Mam dokładnie to samo,strasznie trzęsie a jak założysz jeszcze większe koła to ci chyba zeby powypadają :D Nie ma co zakładać większych niż 19"
Opublikowano

Witam

W moim E53 4.4 2006 Sport pakiecie tez mocno trzesie i czuc kazda dziure ale za to na autostradzie lub innej gladkiej drodze to auto zachowuje sie perfekcyjnie.Rowniez szybka jazda w zakretach jest domena tego pakietu,to auto praktycznie sie nie wychyla na boki i mozna bezpiecznie poszalec (w granicach rozsadku).Jezeli wolisz komfort powinienes kupic 3.0 lub 4.4 bez sport pakietu.Rowniez nie polecam wiekszych felg,komfortu bedzie jeszcze mniej.Kolega ma 4.8 is na 20" -nie poleca ,chyba,ze na tor