Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Z tego co zauważyłem w obudowie filtra są dwa otwory na dnie. Czy na zgaszonym silniku olej powinien spłynąć do z obudowy filtra do miski olejowej czy powinien stać.

Dokładniej sprawa wygląda tak że zalałem Orlen Platinum 10W40 który podejrzanie śmierdział jakimś asfaltem. Kontrolka nie zgasła w filtrze brak oleju góra też bez smarowania. Zdjąłem misę olejową i smok przeczyściłem złożyłem do kupy i znów poszedł ten sam olej który spuściłem aby tylko sprawdzić czy olej idzie. Po kolejnym odpaleniu znów brak smarowania i brak oleju w filtrze (był otwarty chciałem sprawdzić) jednak po wkręceniu na większe obroty w filtrze pojawił się w końcu olej jednak zważył się chyba bo był biało maziasty i widać było pianę. Wtedy olej już nie spływał z obudowy filtra. Czy przyczyną mogło być np przytkanie jakichś kanalików że olej ma problemy z obiegiem? I czy zawór sterujący to jest właśnie ten zawór który widać w obudowie filtra?

Opublikowano
Proszę tylko o odpowiedź czy olej powinien stać w obudowie filtra czy spłynąć i ewentualnie co za to odpowiada. Niecierpliwość swoją motywuję tygodniową śpiączką samochodu i chęcią jak najszybszego odwiedzenia garażu żebym wiedział za co się brać :)
Opublikowano
Zalałem drugi olej Mobil 10W40. Po odpaleniu kontrolka dalej świeciła po wkręceniu na wysokie obroty kontrolka gasła lecz po puszczeniu gazu od razu świeciła znowu. Potem gasła już na niższych obrotach. Silnik zgasł ale po jakimś czasie odpalił znów. W filtrze było tylko troche oleju na samym dnie do tego był spieniony jakby coś było przytkane i wytwarzało się większe ciśnienie? Po tylu próbach odpalenia nie ma raczej co zbierać pierścienie i panewki dostały ostro po pupie. Na remont trzeba trochę wydać a wiadomo że M40 nie jest najlepszym silnikiem. Decyzja zapadła i będzie mój silnik rozebrany i sprzedany na złom a w jego miejsce będę szukał m50b20.