Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do oddania turbiny do regeneracji. Chciałem wykręcić swoją i pojawiła się zagwozdki.

1) Dostałem telefon, że turbina skręcona jest torxami, gdzie tylko nasadka pójdzie. Wie ktoś może, co to za torxy są? Zwykłe nasadki, czy może specjalne jak do przepływomierza 5-ramienne?

2) Co wymienić przy wymianie turbiny? Podkładki na wlocie i wylocie na bank. Co jeszcze?

3) Jak się "zalewa" turbinę po wymianie? Czy to polega tylko na uzupełnieniu przewodu olejem dopóki silnik nie zaciągnie i nie popchnie?

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Leszek

Opublikowano

Zajęcia nie ma dużo, w zależności od tego czy już to robiłeś czy pierwszy raz będziesz działał.

- Kanał, najazd, podnośnik będzie pomocny.

- Śruby są dwunastokątne zazwyczaj, choć nie jest to regułą. Uzbroić się należy w dobre nasadki dwunastokątne. Kington lub coś koło tego jeśli masz takowe śruby.

- Dobry odrdzewiacz też mile widziany. Nie myl z cukierowym WD40, kup coś extra z Bernera, Wurtha i takich jednostek, to da radę.

- Co do spływu oleju, przykręcony też bywa różnie, zazwyczaj jest to torx, choć czasem maja szcześciokątny łeb.

- Zasilanie olejowe z czułością... bo zemści się w piękny sposób.... czyli ukręci się "ruhreczka"... pomysłem jest dorobienie zeszlifowanego klucza który wsuwa się aż obejmie nypel.

- Cierpliwość, nie działaj agresywnie, pukanie w śruby nie jest dobrym pomysłem choć nie raz ostatecznym gdy zawodzą metody tradycyjne, gdyż grozi pęknięciem kolektora wydechowego, częsta usterka spotykana w tych motorowniach choć niejednokrotnie są już pęknięte o czym owner dowiaduje się przy okazji rzeczonych robót bądź przypadkowo zupełnie.