Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, czy ktoś z was w silniku M70 przerabiał temat temperatury oleju w sprężarce. Miesiąc temu byłem na serwisie klimy, nie jestem w tym temacie biegły, ale wiem, że nabili mi z olejem uniwersalnym syntetycznym, instalacja R134, szczelna sprawdzana w odstępie tygodni dla pewności. Nabili PAG 100, a powinno być PAG 46. Powiedział facet, że będzie ok, więć machnąłem ręką. Teraz mam takie chopki, że klima pochodzi kilka minut i się wyłącza. Ponadto odczuwam wyraźny spadek mocy przy włączonej klimie. Rozebrałem instalację dziś i do modułu locking relay(w nogach kierowcy) dochodzi tak jakby sygnał z termistora ze sprężarki. Ja mam w tym miejscu 116 Ohm, jak układ się wyłącza. Chciałbym, żeby się ktoś z was wypowiedział, kto może miał styczność z takim objawem. Albo olej za rzadki lub za gęsty i sprężarka się grzeje albo termistor uwalony. Taka instalacja jest tylko w silniku M70 niestety, to zawęża grono użytkowników, którzy mogą mi pomóc.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, to sam sobie odpiszę, może komuś się przyda. Otóż to nie jest termistor tak jak myślałem, tylko czujnik impulsów porównujący obroty sprężarki z obrotami silnika, sygnał z DME. Jeżeli się zbyt różnią to sprężarka jest odłączana. U mnie impulsator umarł. Po pominięciu układu, wszystko wróciło do normy i mrozi super. Pozdrawiam, może się komuś przyda.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
w moim bmw mam niby klime i niewiem gdzie jest wyłącznik jej bo kompresor mi chodzi kiedy chce a chłodzic nie zbyt chce. nie mam gwiazdki guzika tylko miedzy srodkowymi kratkami kółeczko na góre jest czerwone a na doł niebieskie. ni cholera niewiem jak to obslugiwac, zna to ktos moze?
Opublikowano
Jak nie masz gwiazdki to nie masz klimatyzacji. To kółko po środku reguluje udział ciepłego powietrza w chłodnym, kiedy grzejesz oczywiście. Jak nie grzejesz to czy ustawisz na zimne, czy ciepłe zawsze będzie zimne, takie jak na zewnątrz. Jeżeli masz kompresor, a nie masz panelu z gwiadką, obojętnie czy manualnego, czy klimatronika, to znaczy, że ktoś namieszał w tym aucie i tyle.
pozdrawiam Bartek