Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem :)

Mam w jednym ze swoich samochodów przyciemnione szyby ( wszystkie łącznie z przednimi ) teoretycznie przednich nie wolno przyciemniać ...... ale teoretycznie to po mieście jezdzi się 50km/h :)

Problem polega w tym że jak wiadomo za to można stracić kilka złotych i dowód rejestracyjny , ale nie w tym problem .

Ciekawi mnie pewna sytuacja typu : w Krakowie Policja ma nie oznakowane ( tajniaki ) samochody jak KIA CEED , Opel Vectra c jak i kilka widziałem VW t4 oznakowanych ( do kibiców całe w kratach ) wymienione samochody posiadają przyciemnione szyby łącznie z przednimi ( nawet bardzo mocno ) i nie tyczy się to jednej KIA i jednego OPLA tylko tych samochód jest kilka . Czy jeżeli policja złapię mnie za przyciemnione szyby w samochodzie i zabierze dowód a ja skieruję sprawę do sądu przedstawiając fotografie samochodów policyjnych ( bok samochodu , szyba przednia i tablica rejestracyjna ) to czy jestem w stanie obejść się od mandatu i moze zmienić ten głupi przepis ? .

Może dla niektórych jest to głupie pytanie ale ciekawi mnie jak na to wy patrzycie .

Skoro policyjny samochód ( tajniak ) nieoznakowany nie ma tablic policyjnych ( HPG , HPZ itd .... ) to wydaje mi się że samochód zarejestrowany jest jako osobowy i dotyczą go przepisy dotyczące foliowania szyb takie same jak każdego z nas .

Od razu odpowiem na pytanie , w/w samochody to są 100% policyjne :).

Ja wiem że ten kraj ma własne zasady i jak coś nie pasuje to tego nie zmieniają , tylko wprowadzają nowe ustawy .

Opublikowano

Policje obowiązują takie same przepisy jak nas, no chyba że jadą na bombach (kogutach)

sam widziałem parę aut policyjnych (tajniaków) i bynajmniej nie mieli delikatnie przyciemnionych szyb tylko na maxa!

http://gfx.mmka.pl/newsph/295360/317275.3.jpg

Policjanci z Lublina :nienie:

Opublikowano

nie ma sprawiedliwości, kto go zatrzyma kolega?

najprościej zaatakować kierowce jak przekroczy 15 km/h

na naszych polskich drogach dziurawych jak ser!

Najlepiej przyatakować tajniaka jakiegoś strzelić mu fotkę i w sądzie zadać to pytanie...

ale pewnie znając życie wysoki sąd w ramach rekompensaty i zrozumienia nas dowali nam z 1000zł :mad2:

Opublikowano

wypada pierw materiał dowodowy zgromadzić w postaci udokumentowanych zdjęć :mrgreen:

czasem widuje takie auta w Krakowie na ul Lubicz jak będę przejeżdżał zrobię fote i podzielę się :D