Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Probuje moje auto doprowadzic do stanu wizualnego optymalnego po poprzednim wlascicielu. Sprawa jest taka ze mam przedni zderzak M-Pakiet i w nim halogeny. Poprzedni wlasciciel byl maniakiem chyba roznych lampeczek migajacych itp. itd. i w halogenach byly stroboskopy.... Caly ten "gadzet" wyrzucilem bo nie jestem zwolenikiem czegos takiego bo jestem zdania ze jak jest halogen to on ma czemus sluzyc. Wracajac do problemu to po zdemontowaniu tego osprzetu pozostal mi sam klosz halogenu brak jest nie wiem jak to nazwac glowicy czy wkladu w ktory wsadza sie zarowke. Orientujecie sie moze czy mozna ten wklad/glowice dokupic?? Bo po tygodniu rozgladania sie na necie widzialem tylko do kupienia cale halogeny. Jesli nie da rady dokupic tego to najwyzej kupie jakas pare halogenow uzywanych i to zamienie ale to uwazam za ostatecznosc. Z gory dzieki za odpowiedzi.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odpowiadam dla tych, którzy wcześniej nie mieli BMW i być może maja podobny problem.

Halogen miałem kompletny. Jest to halogen M-Pakiet. Nie potrzeba w nim oprawki na żarówkę, gdyż żarówka HB4 jaka pasuje do niego jest od razu z oprawka. Wystarczy wkręcić żarówkę w halogen i gotowe (najlepiej wyjąć w tym celu halogen, który jest zamocowany na jedna śrubkę i zaczep bo tak celować na ślepo jest ciężko). U mnie kolejny problem jest taki, że wtyczka do żarówki nie pasuje do żarówki HB4. Zamontowana wtyczka pasuje do żarówki H11. Nie wiem czy w seryjnym halogenie poliftowym jest taka żarówka czy po prostu wtyczka została zmieniona w jakimś celu. Nie wiem czy taka wtyczkę się dostanie gdzieś w sklepie. W serwisie pewnie by mogli zamówić tyle, że nie wiadomo ile policzyliby sobie za tą fatygę. Można zrobić tak jak ja zamawiając wtyczkę od gościa, który ma dużo rozbitków E46 i za grosze mi to podeśle.

Dla tych którzy kupili auto z normalnie działającymi halogenami wyda się ten problem śmieszny. Jednak tak jak dla mnie jak nie miałem wcześniej BMW i musiałem metodą prób i błędów wszystko sprawdzać może być denerwujące. Problem rozwiązałby się wcześniej gdybym od razu kupił żarówkę HB4, a ja nawet nie wiedziałem jak ona wygląda i na siłę szukałem oprawki. Nic no człowiek uczy się na błędach.