Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może u was zaczerpne odpowiedzi bo serwis ASO BMW też kręci...

mam e46 2.0 benzyna 150 KM rzędowy 6, automat z możliwością sport. czy ktoś ma takaiego, moje pytanie to czy normalne jest ze po typowej trasie przy spokojnej jezdzie spali 7.5 litra a jazda po dużym mieście w korkach i na krótkich odcinkach to spalanie ok 17-18 l/100KM.

Dajcie znać jesli jest to możliwe...

Opublikowano
Witam, może u was zaczerpne odpowiedzi bo serwis ASO BMW też kręci...

mam e46 2.0 benzyna 150 KM rzędowy 6, automat z możliwością sport. czy ktoś ma takaiego, moje pytanie to czy normalne jest ze po typowej trasie przy spokojnej jezdzie spali 7.5 litra a jazda po dużym mieście w korkach i na krótkich odcinkach to spalanie ok 17-18 l/100KM.

Dajcie znać jesli jest to możliwe...

Moim zdaniem to spalanie w mieście to kosmos, chyba coś nie tak z tym spalaniem, jeśli o trasę to rezultat 7.5 to bardzo dobry wynik ale w mieście to porażka.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Wrzuć auto na komputer, posprawdzaj parametry. Bo albo masz mega ciężką nogę albo coś nie gra.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dużo jak na miasto, jednak jak wiadomo miasto miastu nierówne, tak samo jak krótkie odcinki (1-3km?? 4-7-km??). Mi osobiście każde auto paliło w mieście ok 80% więcej niż w trasie. Masz automat, używasz klimy, do tego masz pewnie szersze opony niż 205. Moim zdaniem rezultat jak najbardziej realny
Opublikowano

Dokładnie - jeżeli są to krótkie odcinki i przy ostrzejszej jezdzie i na klimie to może Ci tyle łyknąć.

Oczywiscie na kompa zawsze warto sie przejechać.

Przykładowo mi wczesniejsza bunia E46 323 steptronic, paliła w zimie na krótkich odcinkach -tak 3,4km nawet 20-21L gazu.

A na krótkiej trasie ~140km już 10-11L. W okresie wiosenno - jesiennym - w mojej normalnej codzienniej jezdzie - 11km do pracy + powrót plus troszke po miescie paliła mi 15-16L gazu.

Dla porównania teraz mam tourasa 330i 2001r - w manualu i w takiej samej jezdzie - do pracy + powrót plus po miescie pali mi też 15-16L gazu :D

Jednak automatem jezdzi sie o wiele wygodniej :cool2:

Pozdro i przede wszystkim - jedz na kompa

Opublikowano

W sumie tak, wystarczy że jazda po mieście trwa dłużej jak 3 km lub jadę dłużej bez zatrzymywania (fala zielonycg świateł) i spalanie spada w oczach.

Wydaję mi się że dopóki chodzi na ssaniu do spalanie nie zejdzie nisko... ale pytanie co będzie zimą...

A co myślicie o zagazowaniu-koszt w sumie 3200pln i po moich obliczeniach zwróci się po 10 000 km tylko boję się że coś siuę bedzie pieprzyć...przerabiałm już gaz w fordzie w sumie starszej generacji ale zawsze jakieś strzały, szarpania, obroty nie te, wymiana przepłowomierzy i inne.

Pozdro

Opublikowano
A co do tych szerszych opon to racja mam wiele większe i szersze jak fabryka nadaje...tylko z tą ciężką nogą to własnie na odwrót to spalanie mnie przeraża i jezdze bardzo delikatnie tylko wiecie że te fury tego nie lubią:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to masz już odpowiedz ;) 6 cylindrów, stosunkowo mała moc do masy, automat, klima, korki, szerokie opony, krótkie odcinki = wysokie spalanie. W takich warunkach to i mój klekot spaliłby z 11 litrów

i nie ma w tym nic dziwnego że 6 cylindrowy benzyniak w automacie na szerokich laczach spali więcej. Możesz zrobić test, zalać do pełna, jeździć z 3 godziny po mieście, zalać ponownie i jestem pewny że spalanie wyniesie ok 11 litrów tak jak podaje to porducent :cool2:

Opublikowano

Kolego nie bój sie zagazowania buni. Te silniki bardzo dobrze znoszą gaz - oczywiście sekwencje.

Musisz tylko poszukać kogoś dobrego najlepiej z polecenia - kto juz nie raz zakładał w BMW gaz - to nie bedziesz miał problemów - tylko banan przy tankowaniu. :norty:

Ja mam już 3 auto na gaz a z tego drugą bunie i nie narzekam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie musze zagazować Furę i mam pytanie bo wszyscy mówią że Automat + Gaz to sprzeczność...niby zawsze są problemy...

może ktoś z waś ma zgazowany automat???

Pytam bo muszę zabulić 3300 pln i trochę się waham.

Może ktoś poradzi jaką firmę instalacji wybrać...

Opublikowano

Kolego tak jak pisałem wczesniej - miałem poprzednią bunie E46 323 w automacie steptronic.

Instalacja Stag 300 - chodziła bez zarzutów.

Nie obawiaj sie tylko zakładaj. :cool2: