Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zwracam się do was koledzy z prośbą o poradę odnośnie poprawienia seryjnego dźwięku w E46.

Nie jestem melomanem, słucham głównie radia, i chciałbym, żeby również przy wyższych głośnościach dźwięk miał czystą barwę a głośniki nie pierdziały.

Chciałbym zachować seryjne radio (BMW Business CD).

I teraz pytanie: czy to ma sens?

Do seryjnego radia jakby dołożyć jakiś wzmacniacz i głośniki lepsze to zagra to lepiej? Co z tylnymi i wysokotonowcami? One też będą grać? Chciałbym żeby grało 6 glosników tak jak teraz, a nie np. tylko dwa.

Poradzicie?:)

Opublikowano
Hej. Dlaczego upierasz się przy 6 głośnikach? Tył jest moim zdaniem zbędny. W domu też słuchasz muzyki w kwadrofonii? Musisz wyprowadzić z radia wyjście RCA na wzmacniacz. Zmienić głośniki w drzwiach - bez przeróbek drzwi się nie obędzie. Kładziesz nowe okablowanie, podłączasz wszystko i hula :) Na pewno będzie lepiej niż seria a ile lepiej to już zleży od jakości zastosowanych przetworników.
Opublikowano

Hmm, wydaje mi się, że tylne głośniki nie zaszkodzą :) Wobec tego musi być wzmacniacz 4 kanałowy, tak?

No i mógłbyś coś więcej o wyprowadzaniu wyjścia na RCA napisać? Nie ma wyjścia na wzmacniacz fabrycznie przygotowanego?

A jak to się ma do seryjnego Harmana? Nie lepiej iść na łątwiznę i zaopatrzyć się w taki zestaw? Można to dołożyć bez problemów?

Opublikowano

Ale pytanie zasadnicze, które mnie gnębi to:

czy słuchając zwykłego radia będzie słychać różnicę na lepszym sprzęcie? Czy sygnał jest wystarczająco dobry?

Opublikowano

Jak wyprowadzić RCA z radia masz dokłądnie opisane gdzies na forum.

Wzmacniacz naturalnie 4-kanałowy, lub 2 x 2-kanałowy.

Czy będzie słychać różnicę? Różnica napewno będzie ale każdy indywidualnie obiera dźwięk więc najlepiej jak znajdziesz kogoś kto ma przerobione audio w aucie - może pozwoli Ci posłuchać :)

Opublikowano

Hmm, w sumie po przemyśleniach i lekturze internetu muszę stwierdzić, że faktycznie panuje trend 2 głośników (plus tweetery plus ew. sub).

Nie wiedziałem, że glosniki na półce są tak pogardzane :lol:

Niemniej jednak myślę, że taki wzmak 4 kanałowy będzie przyszłościowy, gdy mi przyjdzie ochota na wspomnianego suba.

Czy mógłbym wobec tego prosić o jakieś propozycje w rozsądnych granicach cenowych? (ok 1000 na wzmak, głośniki, wygłuszenie i robociznę). Jednakże nie jest to jakiś super sztywny budżet, można dołożyć w razie czego.

Chchiałbym uzyskać aksamitny, nieostry dźwięk do muzyki popularnej ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się do tematu z moim pytaniem.

Mam zamiar w tunerze BM54 wyciągnąć RCA na wzmacniacz, podłączyć wzmaka w bagażniku i pociągnąć kable bezpośrednio na głośniki w drzwiach(coś po drodze musi być?). Ile żył muszę ciągnąć żeby podłączyć głośnik i tweeter po jednej stronie? Typ kabla?

Mam zamiar użyć głośników HERTZ 165. Niektóre są sprzedawane ze zwrotnicami, rzeczywiście to jest potrzebne?

Czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza bez konieczności prowadzenia nowych kabli? Ciekawi mnie czy jest możliwość wykorzystania oryginalnej wiązki :roll:

Czy wie ktoś jakie głośniki 165 będą pasowały bez konieczności robienia dziury w drzwiach? Wiem że jest RADION-165 ale to już 4xwiększa cena :/

Opublikowano

Odnośnie wykorzystania oryginalnego okablowania czy ktoś próbował taki patent. Między wiązką a tunerem zastosować dodatkowe złącza iso(we/wy) żeby nie trzeba było ciąć kabli. Między tymi złączami na przewodach z sygnałem do głośników wpiąć się ze wzmacniaczem.

Czy oryginalne przewody nie popalą się przy wzmocnionym sygnale?

Czy coś takiego jest w ogóle do zrealizowania, chociaż nie wiem dlaczego miałoby się to nie udać :/ Cholernie nie chce mi się ciągnąć dodatkowych kabli...