Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ne tak dawno zabrałem głos w jednej z dyskusji dot. sekwencji i wyraziłem w niej swoje zadowolenie ze swojego zakupu. Jednak za sprawą "gazowników" ( to określenie utrzymam, bo nie chcę się wyrażać niecenzuralnie), którzy ją montowali czar prysł. Nie będę się wdawał w szczeóły, ale przy drobnej kontroli tak to wszystko rozregulowali, że szkoda gadać. Najśmieszniejsze jest to, że teraz nie wiedzą jak to naprawić. Mam już dosyć codziennego jeżdżenia do nich i wysłuchiwania, że teraz może bedzie dobrze... Czy nie wiecie o kimś z okolic Warszawy, kto mógłby na to rzucić okiem i porządnie to ustawić?
Wodzik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie wiem, co napisać... Zrobili dobrze, a potem doregulowali na kaszanę... Niech wsadzą poprzednie ustawienia, chyba, że sobie ich na swoim kompie nie zapisali...
Kai
Opublikowano
To że wcześniej chodził dobrze i mało palił spowodowane było tym, że ustawili złe ciśnienie gazu w reduktorze i podczas przyspieszania przełączał na benzynę. Tylko, że nie wiadomo dlaczego nie sygnalizował tego na centralce. Potem z powrotem przełączał na gaz. I tak w kółko. Podjechałem do nich bo stwierdziłem, że coś chyba za dużo benzyny pobiera. No i wtedy wyszło skąd to niskie zużycie gazu. Jak to poprawili to zabrali się do regulacji, no i po tym wszystkim dochodzę do wniosku, że nie mają o tym zielonego pojęcia. Wczoraj rozmawiałem z jednym gazownikiem i zasugerował mi, że mogę mieć za małe średnice wtryskiwaczy. Może i tak, bo wiem, że zostawili je w na średnicy 2 mm. Ztego co mówił ten gość to przy silniku M30 powinna ona wynosić min 2,5mm do 3mm. Czy to prawda?
Wodzik
Opublikowano
Podjedź do EGP na Ostrobramskiej, za salonem BMW. Montowałem tam Prinsa. Ludzie mają pojęcie co robią ale nie sa najtańsi i ciężko się umówić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Średnica dyszy - moc na cylinder:

1,8mm - 12-17KM/cylinder,

2,1mm - 18-24KM/cylinder,

2,4mm - 25-32KM/cylinder,

2,7mm - 33-40KM/cylinder,

Zalecane ciśnienie gazu po reduktorze:

1 bar (różnicowe względem podciśnienia w kolektorze ssącym).

Ogólnie - muszą to zrobić tak, żeby działało poprawnie.

(Jak nie dadzą rady, to wpadnij :) )

Kai
Opublikowano
Dzięki. oczywiście średnica wtrysków była za mała. Trafiłem wreszcie na warsztat w którym wiedzieli co i jak. Właśnie od nich wróciłem. Teraz i ja wreszcie wiem co było wcześniej spaprane. Ogólnie sporo tego było i nie tylko regulacja. Zobaczymy jak bedzie się teraz sprawowała moja babunia. Jak na razie różnica jest na prawdę widoczna. No ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.... Pozdrawiam.
Wodzik