Skocz do zawartości

320d dziwna - zbyt czesta praca wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam nico dziwny problem z wentylatorem. Wiem ze temat byl juz poruszany setki razy ale drzebiac od 3 dni po sieci nie znalazlem podobnego przypadku wiec pisze.

Samochód e46 320d 150km 2003r z climatroniciem. Problem polega na tym ze zbyt czesto dziala mi wentylator. Opisze na podstawie dzisiejszego dnia. Rano bylo ok, po przejechaniu 5km zaparkowaniu auta na 5 min jak ruszylem od razu zaczał wiac wentylator na max obrotach. Tak praktycznie przez caly dzien. Zdaza sie ze w ciagu dnia sie wylaczy, ale minie 10 15 min i znowu sie uruchamia. Zaznaczam ze dzieje sie to tylko w upalne dni. Jak zbliza sie wieczor wentylator przestaje pracowac i wszystko wraca do normy. Oprocz tego z momencie uruchamienia wentylatora na maxa wylacza sie klimatyzacja. kiedy przestanie sie krecic od razu leci zimne powietrze a wentylator chodzi na wolnych obrotach. Gdy wylacze klime wentylator przestaje sie krecic. Pojezdze tak chwile i znow na maxa sie uruchamia i tak w kolko:/

Przypuszczenia mialem rozne:

-wadliwy termostat- ale dzisiaj przez caly dzien robilem testem 0.7 i temp silnika czy w trasie czy w postoju czy rano czy w upal jest rowna +- 85 stopni. Wiec jest ok

-przekaznik wentylatora- duzo o tym czytalem ale ludzie pisza ze wtedy albo sie wentylator kreci non stop albo w ogole. a u mnie tak nie jest.

-przerwany kabel sterujacy ktory wchodzi do czujnika w chlodnicy. Gdyby byl uszkodzony to nie bylo by motywow ze jak jest temp na dworze jest ponizej 20stopni to jest ok a jak troche wieksza lub sloneczny dzien to wentylator pracuje.

No i zostal mi czujnik temperatury wody w chlodnicy. Moze przypuszczenia padaja na niego. Moze to on sie zwiesza podajac nieprawidlowa temp do przekaznika i jak sie zrobi tylko troche cieplej na dworze to wentylator sie uruchamia? Dziwne jest to ze czasami nawet jak auto jest zimne a stoi na sloncu to po odpaleniu badz przekreceniu kluczyka do zapalenia kontrolek wentylator sie uruchamia. Moze to on sie zawiesza. Co sadzicie?

Olej mam full, plyn w chlodnicy tez uklad odpowietrzony. pzrd

Opublikowano

witam

zasada działania klimy :

wentylator pracuje na maxa -schładza czynnik ,kompresor spręża do danej wartosci (jeżeli ją osiągnie ) wentylator zwalnia lub się wyłącza , gdy gaz sie rozpręży trza go znowu sprężyć czyli wentylator znowu pracuje i tak w koło ,

czym cieplej na zewnątrz tym czesciej się załącza

jeżeli silnik ma temp ok to nie ma powodu do obaw -tak działa klima

a co oznacza że przy pracy wentylatora na maxa wyłącza sie klima-gasnie ci kontrolka :?:

Opublikowano
W momencie zalaczenia sie wentylatora na maxa przestaje leciec zimne powietrze tylko normalne jak bez klimy. tylko ze jezeli to jest normalne dzialanie wentylatora to bez sensu bo w takim razie przez cale lato on sie bedzie krecic a klima nie chlodzic. Servis klimy robiony tydzien temu. Wczesniej nie mialem klimy i nawet jak jezdze z wylaczona to wentylator i tak chodzi na maxa przewaznie. wiec cos jest nie tak
Opublikowano
a jak tylko zwolni badz na dworze jest chlodniej to praktycznie nie chodzi albo powoli przy klimie i wszystko jest ok. MOze to rzeczywiscie ten czujnik wariuje ze jak sie troche cieplej zrobi to juz daje scygnal w wentylator rusza. tylko mam pytanie. gdzie czy czujnik temp wody jest wkrecony do chlodnicy czy jak. bo wiem ze jeden jest w bloku silnika i ten mam ok. Czy czujnik jest gdzies przy tej kostce ktora daje zasilinie i sterowanie do wentylatora na dole z jego lewej strony?
Opublikowano
Zamykam temat. Przyczyna zbyt czestej pracy wentylatora byl naderwany jeden z 3 kabli od czujnika cisnienia klimatyzacji. Po zlutowaniu wszystko wrocilo do normy ;]