Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko czy jest szansa aby z powodu braku wymiany i awarii tego cuda mozliwy jest samozaplon auta i zatarcie silnika?

z gory dzieki za kazda odpowiedz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dla mnie to jak najbardziej, brak właściwego odpowietrzenia w dolnej części silnika powoduje wzrost ciśniena na dole i uniemożliwia właściwy powrót oleju ze smarowania turbo lub wręcz go tam wpycha, powoduje jakieś przeciwparcie na uszczelniacz z drugiej strony i w końcu prowadzi do przepchnięcia oleju po ośce do wirnika - wtedy mamy problem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zassanie oleju przez turbo zdarza się często i na pewno i na tym forum kogoś to spotkało, natomiast postawienie diagnozy że w twoim przypadku akurat to było główną przyczyną... to już inna sprawa, osobiście nie spotkałem się z bezapelacyjnym obwinianiem tylko odmy - chyba że stało się to w nowym silniku ze starym separatorem, raczej niemożliwe
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jeszcze co mi się przypomniało to objaw wypychania miarki i cieknięcia tamtędy oleju to pierwsze i bardziej widoczne objawy zablokowania odmy, szczególnie dla starszych m57