Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chce zmienić swoje car audio bo te seryjne to jest totalna porażka żeby takie coś montować. Mój ojciec ma mazdę z 2007 roku i tam w seryjnym nagłośnieniu brzmienie i bas jest tak soczyste że aż chce się siedzieć i słuchać muzyki. Muszę pokazać ojcu że będę miał lepsze nagłośnienie niż on :) ale żeby to zrobić to chciałbym się dowiedzieć jakiej wielkości mogę zmieścić głośniki z przodu i z tyłu oraz ile te seryjne radio da radę uciągnąć bo nie chce zmieniać seryjnego radia i psuć linii kokpitu( BMW Business CD).

Z góry dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, miałem podobne odczucia po porównaniu brzmienia z mercedesem w203 (audio seryjne)

Pierwsza kwestia to radio bmw business cd z tego co się orientuję dostarczały je firmy: alpine, becker, siemens w zależności od rocznika. Alpine prawdopodobnie był najlepszy, choć podejrzewam że współczesne markowe radio za 400zł zagra lepiej... Kolejna sprawa to głośniki. Seryjny zestaw dla poliftingowego e46 sedan to głośniki w drzwiach przednich ok 160mm + gwizdki przy lusterkach + na tylnej półce identyczne głośniki ok 160mm jak w drzwiach przednich. Już na oko widać że są naprawdę kiepskie :wink: (papierowa membrana, malutki magnes) wytwarzane przez firmę HAES

Z tego co się orientuję zestaw Harman Kardon też nie robi furory

Co można z tym zrobić?? hmmm :) zależy od budżetu :norty:

Sama wymiana głośników nie wiele da. Problem polega na nietypowym rozmiarze oraz rodzaju mocowania ( 3 uchwyty) - można oczywiście dokupić dedykowany zestaw do e46 jednak dalej głośniki będą mocowane do boczka drzwi a nie do sztywnego elementu :wink:

Aby audio zagrało lepiej chyba najprostrzym rozwiązaniem byłoby wytłumić przednie drzwi + mocowania pod głośniki z MDFu + nowy zestaw głośnikowy, do tego wzmacniacz i sub do bagażnika... i tu kolejny problem bo np u mnie w sedanie mam blache pomiędzy bagażnikiem a kabiną :wink:

Proponuję wizytę w warsztacie car- audio i tam dowiesz się więcej :cool2:

U siebie "tymczasowo" podmieniłem głośniki w tylnej półce na trójdrożne 165mm blaupunkta - z audiofilskiego punktu widzenia jest to oczywiście profanacja :norty: jednak gra ciut lepiej :)

Opublikowano
dzięki za szybką i wyczerpującą wypowiedź. tak właśnie sobie myślałem że sama wymiana głośników nic nie da. wkurza mnie po prostu to brzmienie, w swojej wierzy w pokoju mam o wiele wiele lepsze audio niż w aucie to jest jakaś paranoja. muszę zajrzeć do car-audio jest jeden taki w mojej okolicy zobaczymy co mi tam powiedzą i ile za to skasują. sam jestem bardzo ciekawy ile będę musiał wydać by dorównać audio w maździe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak ja się dowiadywałem to przy kwocie 3,5 tysiąca już przestałem słuchać :] niestety jest to reakcja łańcuchowa...

Z tego co pamiętam dobre głośniki 800-900zł + wytłumienie drzwi + konsole pod gwizdki chyba ok 700zł + wymiana radia ok 1000zł + okablowanie.....od razu przydałoby się podpiąć wzmiacniacz.... a to tylko przód :wink:

sam myślałem nad czymś w stylu tanie wygłuszenie + zestaw dwódrożny za jakieś 300zł ale z tego co się dowiadywałem efekt nie będzie zbyt imponujący :wink:

Opublikowano

I ja się powoli zbieram do wymiany serii z przodu + sub, wstępnie wybór padł na:

MB Quart PVI 216

hertz es 250

Rainbow iPaul 4.300

Wygłuszenie na dynamat + dystanse mdf

Zestawik do 3k

Opublikowano
o kurde no to ja chyba nie skorzystam z takiej opcji, ale jak będę miał chwile to się zapytam w car audio
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

NIestety w przypadku e46 nie da się tak jak w większości aut wymienić głośniki na lepsze i od razu poczuć różnicę ponieważ nadal będą one mocowane do boczka drzwi który nie daje stabilności, a przez to brzmienia. Zestaw taki jak pisze kolega krzysiek80r bardzo fajny jednak jest to inwestycja na poziomie ok 10% wartości auta, której nie odzyskamy przy sprzedaży :wink: więc jest to z pewnością rozwiązanie dla ceniących dobre granie w aucie :cool2: Napewno warto.

Jeżeli chodzi o prostrze rozwiązania dla mniej wymagających możnaby pokusić się o taki zestaw: http://allegro.pl/audio-system-radion-165-e46-kurier-gratis-i1607962524.html

lub http://allegro.pl/audio-system-x-ion-165e46-bmw-e46-od-ss-i1604000820.html

dla porównania głośniki oryginalne: http://allegro.pl/bmw-e46-oryginalne-glosniki-okazja-i1612218454.html

Jednak nie wydaje mi się aby rezultaty były powalające ;) ze względu na to że głośnik nadal montujemy do boczka.

W podobnej cenie możnaby rozważyć montaż paneli z mdfu + tanie głośniki (ok300zł), do montażu i tak trzeba demontować boczek więc przydałoby się wygłuszyć drzwi przy okazji. Ale czy takie rozwiązanie znacząco poprawi brzmienie?? nie mam pojęcia :) Może wypowie się ktoś kto ma zamontowany podobny zestaw :cool2:

Opublikowano

U mnie głośniki nie będą mocowane w boczku tylko w na blaszy.

W blaszce będzie wycięta dziura (zabezpieczenie przed korozją), do blachy mdf, wszytko w środku i na zewnątrz wygłuszone matą.

Przy sprzedaży głośniki i wzmacniacz zawsze można zdemontować i założyć stare.