Skocz do zawartości

316ti,N-42 kłopoty z rozruchem,gaśnie silnik - -pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.Bardzo proszę o pomoc :

Kłopoty rozpoczęły się od nie działającej prawidłowo klimatyzacji .Po miesiącu pojawiły się tzw "falujące obroty".Po resecie DME przez jeden dzień było OK lecz po tym czasie po uruchomieniu silnika gasł i po ponownym starcie silnik pracował normalnie.Tak było za każdym razem : pierwszy rozruch - gaśnie - ponowny uruchamia .Po kilku dniach pojawiły się kontrolki trybu awaryjnego i silnik przełączył się na ten tryb.Po ponownym resecie DME nie odpalał i pojawiało się "tykanie" przekaznika pod schowkiem oraz klapki przepustnicy i jakieś tykanie przy pompie paliwa ( odgłos z komory paliwowej).Po wyjęciu bezpiecznika nr.28 tj.klimatyzacji rozruch następuje normalnie a moc silnika i jego praca jest bardzo dobra.Jak ponownie włożę ten bezpiecznik od klimy to przy przekręceniu kluczyka w pozycję 2 wskaznik poziomu temp. silnika wychyla się na maxa i po ponownym przekręceniu na 2 silnik się nie uruchamia - nie słychać pracy pompy paliwa.Jak wyjmę bezpiecznik jest to samo czyli brak rozruchu.Po umieszczeniu tego bezpiecznika w gniazdku nr.29 ( motorsteuerung ) wszystko wraca do normy i silnik pracuje OK.To gniazdko nr.29 jest bez bezpiecznika od zawsze - samochód mam od nowego.

Bardzo proszę o podpowiedz co można zrobić - czy to może być awaria parownika klimatyzacji ?A może coś jeszcze innego ???

Podczas jazdy z wyjętym bezpiecznikiem klimatyzacji działa ogrzewanie.

EDYT : Po wyjęciu tego bezpiecznika i użytkowaniu na 10 prawidłowych rozruchów pojawił się jeden z tykającymi jak wcześniej opisywałem.Co to jest ??????

Edytowane przez marek60
Opublikowano
Czy ma ktoś może jakiś pomysł w tym problemie ? Zastanawiam się nad sprawdzeniem szczelności odmy oraz jej przewodów - wymieniałem ją rok temu i wydaje się ,że to może chyba za szybko by nawaliła ponownie.Co to może być ???