Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na YT znalazłem filmik jak koleś rozebrał całe tłoczki i eliminował luzy ścierając podkładki na papierze ściernym.

Może faktycznie tępy jestem ale nie kapuje jak można niwelować ubytek ścierając go jeszcze bardziej...

Środek składa się z dwóch dużych podkładek, tulejki, dwóch łożysk i między nimi mała podkładka.

Dwie duże podkładki i tulejka to jakby obudowa, środek (dwa łożyska i mała podkładka) po latach pracy się wycierają i mają luzy (grzechoczą)

Aby zniwelować luzy szlifujemy tulejkę aby środek ciasno pasował i oczywiście gładko się kręcił.

Pojedynczych elementów do vanosa niestety nie kupisz, jedynie to nową tulejke do szlifowania aby skasować luzy boczne i uszczelki.

Przerabiałem ostatnio w M52TUB28 i radość z jazdy powróciła :D :D

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano

Dopisze parę rzeczy do tematu z mojego doświadczenia, komuś pewnie to rozwiąże problem z obrotami w M52TU

Moje objawy: spadające obroty na postoju, co 5 sekund 750 - 400 (czasami gasł), działo się to tylko przy wyjściu z niebieskiego pola, po nagrzaniu było ok. czasami coś przyfalowało delikatnie na światłach. Im zimniej na dworze tym gorzej.

Na kompie zero błędów, uszczelniłem cały dolot zmieniłem odme i wszystko wyczyściłem, brak zmian. Więc pomyślałem został vanos.

Na stronie firmy produkującej uszczelki do vanosa znalazłem informacje jak sprawdzić vanosa. W silnikach M52TU wystarczy odpiąć górną wtyczkę od solenoidu dolotowego vanosa. Jeśli problem z obrotami i szarpnięcia na biegu jałowym ustaną, problemem są uszczelki vanosa.

Po naprawie inny samochód, lepiej idzie z dołu i góry, obroty stoją idealnie, silnik pracuje ciszej, spalanie podobno -5% do weryfikacji.

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz