Skocz do zawartości

320 d bicie kierownicy, problem z alufelgami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem ze swoja 320 d. Otóż od ok 100 km/h występowało lekkie bicie na kierownicy. Pojechałem na wyważenie przednich kół i faktycznie stwierdzono że są dość mocno nie wyważone. Po wyjechaniu na trasę okazało się że bije dalej.

Znów pojechałem do zakładu gdzie stwierdzono że szczególnie przednie prawe jest nie wyważone. Po wyważeniu drgało znacznie mniej ale jednak trochę biło dalej.

Postanowiłem zmienić zakład wulkanizacyjny i wyważyłem tym razem wszystkie koła i znów na przedzie stwierdzono, że koła są mocno nie wyważone. Bicie po wyważeniu znów się zmniejszyło ale jednak wciąż występuje od ok 100 km do 120 km/h.

Opony dobre, felgi dość proste oryginalne bmw, zawieszenie sprawdzone, wymienione tuleje wahaczy.

Gdzie szukać przyczyny. Czy przyczyną może być np to że koła z przodu zostały zamienione stronami? (nie jestem tego pewien ale może tak być)

Jak nie to to o co chodzi, czemu tak szybko koła tracą wyważenie? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Opublikowano

Zmien opony ... w poprzednim aucie przerabialem podobny temat z wieloma "specami" od kol ... wszystkie filozofie prysly z nowymi oponami.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano

niestety opony sie wywaza bez obciazenia i jest to tylko wywazenie samej felgi gdyz opona pod naciskiem auta i tak uklada sie po swojemu

proponuje przezucic je na tył tam nie bedzie to mialo wpływu na kierownice ale jazda na takich oponach wczesniej czy pozniej bedzie sie pogarszała

zbieraj powoli kasiore na 2szt nowych i daj se spokój z używkami ! to dla biedaków w audi i vw hehe nie dla goscia w BMW

Opublikowano

Nie kupiłem ich jako używane a jedynie kupiłem wraz z samochodem. Były całkiem ok i dość nowe tył 2010 r. przód 2009r. Jeździłem na nich poprzedni sezon i wtedy było ok. Tak jak pisałem dziwi mnie to że po wyważeniu i po kolejnym pojechaniu do wulkanizacji wykazuje spore niewyważenie. Co jest z tymi wulkanizatorami...?

Ale może macie racje. Może po prostu opony się już zużyły. Sprawdzę z przekładką przód tył. Dzięki za odp.