Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem tylko zapytać, czy u Was też tak głośno chodzi wentylator klimy jak jest właczona. Trochę to uciążliwe, zasuwa niemiłosiernie, nawet jak na ten swój wolniejszy bieg, bo z takiego korzysta klimatyzacja. Oba biegi sprawdzałem, jeden szybszy, drugi cichszy, czyli rezystor nie padł. Dzisiaj uzupełniłem klimę, wszystko śmiga, ale wentylator mógłby być cichszy. A jak jest u Was?
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, dzięki kudłaty za info, ale to nie rozwiązuje sprawy. U mnie są oba biegi, w e34/32 kręci się zawsze jak jest klima włączona i tak ma być, tylko, że oba biegi są głośne. Chciałbym, żebyście sprawdzili u siebie, jak się włączy klimę nawet jak nie ma gazu to i tak się powinien kręcić, więc dajcie znać jak jest u was. Bieg wolniejszy jest głośny, natomiast ten szybszy to już straszy ludzi na ulicy.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, normalnie praca wentylatora klimy jest na biegu wolnym, chyba, że awaryjnie wzrośnie ciśnienie w układzie wysokiego ciśnienia, ale to się praktycznie nie zdarza. Jednakże ten wentylator ma dwa biegi, do chłodzenia w chłodnicy płynu chłodzącego silnik. Odepnij sobie przełącznik termiczny z prawej strony chłodnicy na górze i zewrzyj środkowy pin we wtyczne raz z jednym skrajnym, raz z drugim. Usłyszysz wtedy w jednym wypadku wolny bieg, a w drugim szybki. A jak z głośnością u Ciebie jak włączysz klimę, raczej głośny?
pozdrawiam Bartek