Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać !

Panowie mam następujący problem.

Podczas jazdy zimą jak i obecnymi cieplejszymi dniami zauważam masakryczny spadek benzynki w czasie do przełączenia na LPG (może 1-1,5km jazdy).

Auto posiadam już trzecią zime i każda miała sie następująco:

-pierwsza zima - jeszcze bez LPG - do 11 l/100

-druga zima - jeszcze bez LPG - do 16-18 l/100

-trzecia zima - LPG - do czasu przełączenia na gaz 20l/400km benzyny, spalanie gazu 10l.

W sumie to już nie mam siły na to. Wymienione były: termostat, czujnik temp.,przepływomierz, lambda, filtry (wszystkie), regulator ciśnienia paliwa, bębny i szczęki (nie ma żadnych oporów na toczeniu), świece

Visco jest sprawne. Nie śmierdzi paliwem.

Wczoraj podłaczyłem auto pod komputer - 0 błędów poza lambdą (gaz) ale parametry zmienia czyli żyje.

Szukałem podobnego problemu na forum ale nic konkretnego nie znalazłem.

Zdarzyło się kilka razy że wskazówka poziomu paliwa "stanęła" na 3 dni (po odłączeniu aku - spawanie tłumika) a później znowu to samo (kolejne zdjęcie klemy - wymiana rozrusznika). Ogólnie to po każdym odpalaniu rano spada o ok litr. Wspomniałem że wycieków nie ma choć raz po odpaleniu i wyjściu z auta poczułem benzin.

Aha dodam jeszcze że auto podczas toczenia się na luzie lubi podrzucić obroty do 1000 a ostatnio zdarza sie że do 1200 (na gazie) a same obroty jałowe nie są idealne. Na słuch falują w niewielkim zakresie (na obrotomierzu widać sporadycznie). Spalanie gazu na upartego - 9l

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Opublikowano
Może w tym tkwi przyczyna... zakres działania nie był duży... a jak ją "odwiesić" ?? w sumie samo wyjęcie to we własnym zakresie ogarne
Opublikowano

Moja pod kompem miała minimalne wahania niezależnie od obrotów (jałowe do 3500)- 0,480-0,495v

Wymieniałem ją w czerwcu w zeszłym roku (bosch dedykowana)

Opublikowano
sonda wymieniona na nową boscha. reset i adaptacja zrobione. narazie wygląda obiecująco - na 15km jadąc na benzynie + 2 odpalania z rana (i 2 spowrotem) ubytek ok 1,5l