Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Na forum jestem nowy i jest to mój pierwszy post. Od lipca 2010 posiadam BMW e91 320d z 2007 roku. Przez ostatnie 2 tygodnie z moim autem dzieje się coś dziwnego. W czasie jazdy zegary wcale nie działają bądź wskazówki co chwila opadają i podnoszą się. Zapalają się i gasną różne kontrolki (np. ABS, hamulce, kontrola trakcji, poduszki powietrzne, DTC, niezapięte pasy, oraz inne, których już nie pamiętam). Obok trójkąta z wykrzyknikiem i licznika kilometrów pojawia się dziwna kropka której nigdy wcześniej nie było (widoczna na zdjęciu nr 1). Podczas jazdy silnik pracował normalnie. Zdarzało się też, że po zakończeniu jazdy, kiedy samochód był zgaszony, a kluczyk wyjęty ze stacyjki, światła dalej świeciły, samochód nie chciał się zamknąć a wycieraczki same zaczynały pracować. Obecnie wyżej przeze mnie objawy ustąpiły, ale mam wrażenie że nie działa ABS choć nie informuje mnie o tym żadna kontrolka.

Proszę o jakieś podpowiedzi - co to może być, gdzie szukać przyczyn itp. Kilkukrotnie próbowałem odłączać akumulator, aby zresetować komputer, ale to nie przynosiło żadnych efektów. Po sprawdzeniu, akumulator wygląda na działający poprawnie. Kilkukrotnie starałem się też pojechać do mechanika i sprawdzić co się dzieje, lecz żaden odwiedzony przeze mnie serwis w mojej okolicy (mieszkam w pobliżu Białej Podlaskiej, woj. Lubelskie) nie posiadał oprogramowania do mojego BMW. Powiedziano mi tylko, iż komputer odłącza wszystkie zbędne urządzenia by podtrzymać pracę silnika (choć nie wiem ile jest w tym prawdy).

Może ktoś z forum miał już taką dolegliwość i podpowie jak ją rozwiązać, lub gdzie w okolicy (Biała Podlaska) mogę podpiąć się pod komputer.

Z góry dziękuję za pomoc.

http://images47.fotosik.pl/772/5a2562012263132bgen.jpg

http://images47.fotosik.pl/772/cb32577953322300gen.jpg

Opublikowano

Dam Ci namiar na elektronika, który ma pojęcie w tych sprawach: 510 870 399 może i innym też się przyda. Chłopak jest z Lublina.

Pzdr.