Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem BMW320i E90. Poza ogólnym zachwytem i ekscytacją autem, która nie przechodzi mi od chwili zakupu, martwi mnie jedna rzecz - jazda zimą przez moją żonę. Kupiłem już porządne opony Nokian WR G2 205/55 R16 (z wyprzedaży po zimie 313 zł/szt), mimo że auto kupiłem na niemal nowych oponach - tyle że jakiś Lassa Snoways 2+.

Przed zakupem BMW czytałem różne wątki dot. jazdy zimowej, ale nie znalazłem tam informacji czy DSC/DTC realizuje elektroniczną szperę przy ruszaniu na śniegu/lodzie - tzn. czy przychamowuje mniej przyczepne koło i przenosi moment na bardziej przyczepną stronę?

Opublikowano

Twoja zona spokojnie da rade, auto przychamowuje, zdejmuje moc i robi rozne rzeczy ale jak pisalem juz wczesniej DSC/DTC jest tylko i wylacznie czyms na wzor szpery (taka elektroniczna proteza) i z prawdziwa szpera nie da sie tego porownac.

Tu masz dlugi watek w temacie jazdy po sniegu i elektronicznej szpery vs mechanicznej szpery.

viewtopic.php?f=70&t=143713&hilit=quife

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
tak przyhamowuje

nie wydaje mi sie. Przedostatniej zimy kiedy sie zakopalem w sniegu i jedno koło miało wyraźnie lepszą przyczepność od drugiego to to z lepszą przyczepnością sie wcale nie ruszało a kręciło się to o słebej przyczepnosci.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Oboje macie racje, kola sa przyhamowywane, momenty zdejnowane ale nie przekazywane. Naprawde polecam lekture zalaczonego tematu z linka powyzej, bo nie chce mi sie jeszcze raz wszystkiego pisac. Jak napisalem wyzej jest to taka proteza szpery, a kola sa naprawde przyhamowywane.

W wariancie zakopanie w sniegu bedzie jak Natek napisal (sam tez tak mialem, auto siadlo w sniegu i krecilo sobie kolem czasem jednym czasem drugim, i stalo dalej), ale jak bedziesz jechal pod gorke po lodzie, to nawet jak dasz gaz do dechy, to auto nie wejdzie na obroty, bo czujniki wykryja ze kola sie slizgaja i poredukuja wszystko to co trzeba. NIedowiarkom polecam jazde zima po lodzie bez sys bezpieczenstwa.

Tak czy inaczej Twoja zona da rade i spokojnie ogarnie temat, tylko musi miec bdb opony.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.