Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poczytałem trochę te linki co piszecie ale dalej nie mogę znaleźć co jest u Mnie od wczoraj nagle przestała działać dmuchawa wszystko było ok ale jak zgasiłem silnik i po pracy go uruchomiłem to już dmuchawa nie działała kontrolki się świecą a dmuchawę jak włączam to tak jakby nie miała siły się bujnąć tak jakby się sznurek wkręcił i nie może się przekręcić jak ją wyłączam to też słychać cicho jak ją rozłącza ale się nie kręciła
Opublikowano
POTWIERDZAM - JEEEŻ!!! Miałem identyczne objawy, wszystko się ładnie świeciło a wentyl nie kręcił. Po wymianie JEŻA jak ręką odjął. Wentyl chodzi, aż miło!!
Dolo
Opublikowano
Właśnie się dzisiaj dobrałem do beci żeby znaleźć jeża porozkręcałem wszystko od strony pasażera i kierowcy i go nie znalazłem ale co dziwne to to że wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam a dmuchawa zaczęła działać ,ale dalej nie wiem gdzie on jest
Opublikowano

Czasem ten jeż wariuje.Raz działa,raz nie.Ogólnie rzecz biorąc dmuchawa żyje własnym życiem.

A znajduje się pod schowkiem po stronie pasażera.

Opublikowano
To dziwne bo dzisiaj rozebrałem tam wszystko, bezpieczniki, jakieś przekaźniki i taki biały plastik jakby z kwadratowymi otworami w tym plastiku w jednym miejscu jakieś maleństwo z kablami ale to nie jeż patrzyłem dokładnie tam nic więcej niema może w automacie jest gdzie indziej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

trochę bardziej na prawo, na obudowę zestawu nagrzewnicy/klimy, jest tam z boku u góry, jak dobrze pamiętam to musisz wychaczyc najpierw silniczek sterujący klapą wewnątrz zestawu, uwaga na ramię można łatwo złamac, po nim masz wtyczkę wetkniętą w kawałek czarnego ustrojstwa, wychacz wtyczkę i to czarne, to właśnie ten jeż, srebrny w środku, widzisz coś takiego;

http://img18.allegroimg.pl/photos/400x300/14/87/75/85/1487758547_1

fota z allegro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzisiaj znowu dmuchawa przestała działać więc się wezmę za rozbiórkę i spróbuję znaleźć to ustrojstwo ale nic więcej nie zrobię bo jestem w niemczech chyba że tu w serwisie dostanę
Opublikowano
Nareszcie znalazłem jeża :dance: był po stronie pasażera po lewej stronie, trzeba zdemontować najpierw schowek, potem dwa plastiki w których jest podświetlenie,po lewej stronie widać plastikową rurę nawiewu powietrza za nią jest silniczek od otwierania klap nawiewu, trzeba wyjąć ten silniczek jest na jednym zaczepie potem odkręcić ten plastik co silniczek w nim był zamocowany tam są wkręty na gwiazdkę a potem wyjąć kostkę z kablami i wyjąć jeżaaaaaaaaaaaaaaaa . Mam nadzieje że opisałem prawidłowo dla niewiedzących , bynajmniej to nie praca na 5 minut bo można coś połamać . Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już po wymianie i wszystko działa ok koszt jeża w Niemczech w serwisie BMW to 77 euro ale dali rabat i zapłaciłem 69 euro i własna wymiana