Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po zimie ( jak to zwykle bywa ) centralny zamek odmówił posłuszeństwa. Co gorsza, drzwi kierowcy nie chcą się zamknąć. Przeskakuje zamek... z niewiadomych przyczyn. Gdzies wygrzebałem że to wina centralnego zamka. Instalacje Centralnego zamka mam oryginalną, włącznie z sterownikiem, do tego dołożony chiński badziew na pilota. Problem się pojawia w tym, że centralka bmw nie reaguje na nic. Otwarcie pasażera czy próba otwarcia przez pilota. Nie wydaje oznak życia, za to chiński badziew " pyka ". Więc tu sie nasuwa kilka pytań.

1. czy centralka mogła umrzeć ze względu że np w drzwiach u pasażera zauwazylem urwany kabel niebiesko żółty?

2. jakie mogę podiąć środki aby sprawdzić czy centralka działa?

3. jak na krótko moge sprawdzić czy konkretny siłownik działa? które kable ze sobą zewrzeć ? w sensie plusa i minusa ( tak wiem mase doslownie pyknąć bo sterownik wysyla tylko impuls )

Noi jesli chodzi o mój chiński badziew... nie zalezy mi wcale na centralnym z kluczyka, więc prosiłbym kogoś kumatego aby mi powiedzial jak podłączyć bezpośrednio siłowniki do takiego urządzonka. Problem powstaje tu, że nie wiem jakie kolorki mają kabelki w siłowniku. Wiem jedynie że Plus ma iść cały czas do siłownika, a centralka ma dać mase na jeden bądź drugi kabel czyli otwórz zamknij. czyli mamy tu 3 kable, Zakładając ze może być coś z instalacją nie tak, jakie 3 kable z wiązki drzwi musze wytargać i podłączyć by wszystko działało sprawnie ?

jeżeli komuś to pomoże to mam wąską lampe e30 coupe, sterownik wygląda normalnie, a w drzwiach do siłownika lecą takie kable jak biały niebieski brązowy czarny i jakis jeszcze.

będe bardzo wdzięczny za każdą pomoc. najbardziej mi zależy na tym by dowiedziec się jakie to są te trzy kable w drzwiach odpowiedzialne za +12 i masa zamknięcia i otwarcia.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.