Skocz do zawartości

320 Buja silnikiem jak opadają obroty (koło dwumasowe?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Panowie mam pytanie co może być przyczyną falowania silnikiem jak opadają obroty tzn. wkręcę auto załóżmy na 4,5 tysiąca i jak puszczę gaz obroty spadają to około 2,5 tysiąca obrotów zaczyna silnik pływać na boki (jest to delikatne pływanie) . Niekiedy dzieje się to też na luzie na wolnych , po buja się chwilkę i ustaje .

Sam silnik pracuje równo w każdym zakresie .

Czy może to być koło dwumasowe , czy może poduszka któraś ( i czy poduszka nie powinna przenieść drgań na karoserię ) ???

No i jeszcze jedna sprawa , mianowicie gałka zmiany biegów chodzi dość luźno na boki

Edytowane przez cn_igi
Opublikowano
A czy nie powinno przenieść drgań na budę ( tak mi powiedział znajomy mechanik ) ???
Opublikowano
Kolego cn_igi jesteś na forum od 5lat :!: nie znaczy ,że cię nie dotyczy FORMAT TYTUŁOWANIA WĄTKÓW viewtopic.php?f=68&t=120678

ŁYSY.BMW.E36 liczyłem na odpowiedź bardziej tematową niż nabijanie postów :twisted:

W poprzednim tytule był zapis M52B20 co ewidentnie sugeruje o jakim silniku mowa a że seria 3 to już sugeruje dział w jakim zamieściłem posta :twisted:

Opublikowano
Kolego cn_igi jesteś na forum od 5lat :!: nie znaczy ,że cię nie dotyczy FORMAT TYTUŁOWANIA WĄTKÓW viewtopic.php?f=68&t=120678

ŁYSY.BMW.E36 liczyłem na odpowiedź bardziej tematową niż nabijanie postów :twisted:

W poprzednim tytule był zapis M52B20 co ewidentnie sugeruje o jakim silniku mowa a że seria 3 to już sugeruje dział w jakim zamieściłem posta :twisted:

Format tytułowania wątków mówi-Zacznij od 3XX +opis usterki :mad2: Nie nabijam sobie postów :mad2: Tylko zwracam ci uwagę jesteś takim samym użytkownikiem jak każdy inny :?: .Tym bardziej jak jesteś tu od 5LAT :duh:

Opublikowano

No i problem rozwiązany

Okazało się że przyczyną bujnięć silnika było bicie na wentylatorze chłodnicy ( brakowało dwóch łopatek obok siebie )