Skocz do zawartości

Wymiana akumulatorków - problem z obrotomierzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wczoraj wymieniłem akumulatorki w odpowiedzialne za pracę obrotomierza i ekonomizera. Ponieważ czekałem na akumulatorki kilka dni zegary leżały sobie rozebrane na półce. Po założeniu nowych akumulatorków skręciłem zegary do kupy i zamontowałem w samochodzie. Jednak moją uwagę zwróciła pozycja wskazówki obrotomierza - nie opierała się na kołeczku przy "0" lecz stała w okolicy 500 obr. Nie zauważyłem kiedy to się stało i czy ma to coś wspólnego ze zmianą akumulatorków. Jednak po podłączeniu i uruchomieniu silnika ewidentnie obrotomierz zawyża o te 500 obrotów. Czy macie może koncepcję czym to może być spowodowane i ewentualnie jak to naprawić?

Student

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie przestawiłeś wsakzówke niechcacy. Zdemontuj i przestaw tą wskazówkę ta swoje miejsce i z głowy.
Opublikowano

Czyli mogę spokojnie - delikatnie oczywiście - przestawić wskazówkę ręcznie? jeżeli tak można to zrobię jak radzisz.

Dziękuję za pomoc.

Student

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powiem Ci jak to zrobić bo nigdy tego nie robiłem.Starczy pwnie by delikatnie ją przesunąć z wyczuciem.
Opublikowano
z wyczuciem.

jak zacznie się łamać to znaczy że wczuwasz się za mocno :D

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg