Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam problem z odpalaniem samochodu na benzynie. Otóż podczas jazdy na gazie przełączam na benzynę i jedzie normalnie. Gaszę na benzynie silnik. Na drugi dzień przychodzę, próbuję odpalić, zapali dosłownie na sekundę i zgaśnie. Wtedy już żadne kręcenie nie pomoże. Muszę zdjąć pokrywę gaźnika, wlać trochę benzyny... i wtedy zapali od razu. Pochodzi przez jakiś czas (aż się nie wypali ta benzyna) i gaśnie. Co to może być? Jak zdążę przełączyć na gaz i nie zgaśnie to już jakoś pojadę. Tak jak mówiłem, podczas jazdy gdy przełączam z gazu na benzynę to chodzi normalnie. Problem jest na zimnym silniku. Tak jakby pompka paliwa w ogóle nie podawała benzyny na zimnym silniku. Jest to dość uciążliwe w zimie. Pompka paliwa nie wyje. Zawsze staram się mieć więcej paliwa z zbiorniku. Kopułka i palec wymienione jakiś miesiąc temu.

Silnik m10b18 gaźnik. Rok 87.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jakim niby cudem ma pompka w gaźniku wyc :duh: ?? Masz pompę mechaniczną, zamontowaną na głowicy w okolicach 1 może drugiego cylindra. I raczej nie bedzie to jej wina. Może być jakiś problem z plywakiem lub komora plywakawą i paliwo przez noc schodzi z tej komory. Zrób zdjęcie gaźnika dokładnie i dwrzuć lub wyślij na meila bo nadal nie wiem jaki masz ten gaźnik. Lub zobacz na obudowie gaźnika jakie jest oznacznie np. 2be.Sciągnołeś sobie książkę sam naprawiam?? Ten gaźnik robiłem dawno temu, ale na podstawie tej ksiązki. Wtedy ogarniesz to. Inaczej bedzie ciężko. Ja juz nie pamiętam wszystkiego, a malo jest na forum osób które beda miały też pojecia od gaźnika.
Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o pompkę paliwa... tę która jest pod siedzeniami pasażera z tyłu.

Jutro zrobię fotki. Ten gaźnik jest sterowany elektronicznie.

Edytowane przez Sztywcik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W gaźnik nie ma pompki pod siedzeniam!!! No chyba że to jakaś przeróbka. ryginalnie gaxnik nie ma pompy pod siedzeniem.
Opublikowano
Tak kolego lecz masz pompke mechaniczna jedynie co moze sie zepsuć w tej pompce tomembrama ktora jest w srodku. Ew mozeszmiec zaplon przestawiony ale to raczej niemozliwe bo pali Ci.
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie ta część. Podejrzewam że coś jest z tym gaźnikiem. Coś się możę zacina lub nie działa ta druga przesłona podczas odpalania. Może jakieś podciśnienia są nieszczelne, bo tego też tam jest od zatrzęsienia.
Opublikowano

Z zapłonem mam wszystko w porządku. Problem jest właśnie gdzie indziej. Wcześniej paliła... teraz muszę ją "podlewać" benzyną, bo wiadomo, że na gazie to nawet nie ma sensu próbować. Dopiero jak te wielkie mrozy przyszły to tak jej coś odbiło.

No nic. Nie będę Was głowił, bo to temat rzeka. ;) Przy okazji pojadę do mechanika.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wątpię czy znajdziesz mechanika który ogarnie ten gaźnik. Ale powodzenia. Ja tobie radzę poczytać dokładnie o gaźniku który posiadasz, jago zasadę działania. I samemu sobie posppprawdzać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gadałem z tatą co ma taki sam gaźnik to mówie, że moga byc 3 rzeczy.

Pompa paliwa, spękana membrana i nie ma ciśnienia

Coś z pływkami, chodź raczej mało prawdobodobne

Zawór do komory pływkakowej.

Radzi odkręcić gaźnik i sprawdzić czy jest paliwo w komorze pływakowej. I sprawdzić pompę paliwa. Może być również problem z zaworem od gazu, który odpowiada za to by odciąc paliwo w momecie przełącznia na gaz. Nie otwiera się spowrotem i nie daje paliwa. Oczywiście nim zgasisz silnik to dłużej chodzi na benzynie??? Bo to jest ważne by komora pływakowa się napełniła.

Opublikowano

Hmm... w sumie to tyle co przełączę na benzynę, lekko przygazuję i gaszę silnik. Jutro to sprawdzę. Podejrzewam, że to ta membrana.

Wielkie dzięki za zainteresowanie się moim tematem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to spróboj by trochę wiecej na benzynie pojechał i zobacz jak wtedy bedzie.