Skocz do zawartości

turbina z m21 do m20??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam....Dziś wpadłem na pewien pomysł a mianowicie chcę wsadzic turbine z m21 2,4 wraz z kolektorem itd... do silnika m20 benzynki :norty: ...czy ktos z was już robił taki zabieg...wiem ze turbina z 2,4 jest stosunkowo mała ale ciekawi mnie w jakim stopniu mogła by podnieśc moc... :P w sumie czy wogóle by to miało racje bytu...posiadam dwa silniki m20 dlatego chcę troszke pokonbinowac...Chciałbym zebyscie odpowiedzieli mi zza i przeciw ale bez ostrej krytyki prosze :)

znalazłem taki filmik i widocznie jest to mozliwe

:evil:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

NORB, nie ma rzeczy niemożliwych. Ale to co pokazaleś to jest jakiś pomysł domorosłych tunerów i taki silnik pewnie padnie po kilku mocniejszych katowania. Przede wszystkim brak chłodnicy powietrza. O ile w diesłu taki brak jakoś nie przeszkadzałby to w beznynie po godzinie jazdy z powiedzmy 200km, zostanie 180.

Wszystko zależy od budżetu. Jak nie masz kasy dużo to lepiej robić swap. taniej i mniej awaryjnie i jesli nie oczekujesz ogromu mocy to spokojnie za 15-20 zrobisz dobry swap z moca pod 300km. Ale jak masz kasę to na silniku M20 można stworzyć potwora o mocy +500km.

A tak wogole to takie pytania zamieszcza sięw dziale o przeróbkach mechanicznych. Predzej tam ktoś ci da sensowniejszą odpowiedź, bo tam czytają ludzie co się takimi sprawami zajmują.